Вярвам, че Черна гора ще бъде следващата страна членка на ЕС, каза специалният пратеник на САЩ за Западните Балкани

Вярвам, че Черна гора ще бъде следващата страна членка на ЕС, каза специалният пратеник на САЩ за Западните Балкани

8 май 2024 г. · 6 мин. четене · Споделяне във Facebook


Вярвам, че Черна гора ще бъде следващата страна членка на ЕС, каза специалният пратеник на САЩ за Западните Балкани

Специалният пратеник на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар каза днес, че според него Черна гора ще бъде следващата страна членка на Европейския съюз, предаде агенция МИНА.

Ескобар даде днес последния си брифинг за журналисти като заместник-помощник американски държавен секретар на САЩ за Европа и Евразия и специален пратеник за Западните Балкани.

Той говори за резултатите, които е постигнал на този пост и каза, че няколко страни от Западните Балкани са се отличили с напредък в евроинтеграцията. По думите му това са страните, които вече са членове на НАТО – Черна гора, Република Северна Македония и Албания.

„За Черна гора наистина вярвам, че ще бъде следващата членка на ЕС“, посочи Ескобар и допълни, че се надява и трите страни да се придвижат бързо по европейския си път.

Ескобар коментира и отношенията между Сърбия и Косово. По думите му и двете страни трябва да спазват поетите задължения, за да има напредък в нормализацията на отношенията.

Сърбия не признава обявената през 2008 г. независимост на Косово. Двете страни водят диалог за нормализация на отношенията под егидата на Европейския съюз.

Ескобар посочи, че нито Сърбия, нито Косово са спазили всички свои задължения и допълни, че не се е очаквало изпълнението на постигнатите споразумения да се окаже толкова трудна задача.

Той допълни, че влиянието на Русия върху Сърбия не би трябвало да се разглежда като корен на проблемите в региона.

„Русия се възползва от проблемите на Западните Балкани, за да разширява влиянието си“, отбеляза той и допълни, че руското влияние може да се ограничи с решаването на проблемите, които с години „мъчат региона“.

Журналистите попитаха Ескобар и какво мисли за резолюцията за геноцида в Сребреница и за разделението в черногорския парламент по този въпрос. Той подчерта, че геноцидът е факт и не би трябвало да съществува разделение в Европа по този въпрос.

„Просто се припомня на хората, че това е исторически факт във време, когато регионът може да бъде изправен пред увеличаване на отричането на геноцида и възхваляване на военнопрестъпниците“, посочи Ескобар. „Това (резолюцията) не би трябвало да бъде такова предизвикателство, защото не посочва нито една държава или етническа група“.

През април в ООН бе предложена проекторезолюция, която призовава 11 юли да бъде обявен за Международен ден за възпоменание на геноцида, извършен в Сребреница през 1995 г., и която осъжда отричането на геноцида и възхвалата на военнопрестъпниците. Босненските сърби, Сърбия и нейните съюзнически в ООН страни не признават геноцида и са против приемането на резолюцията. Първоначално бе съобщено, че Черна гора ще гласува против резолюцията, но след това възникнаха противоречия в парламента.

#специалният #пратеник #сащ #западните #балкани #габриел #ескобар #каза #днес #него

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете