Всеки може да внесе красота в средата, която обитава, каза за БТА Светлана Кирова

Всеки може да внесе красота в средата, която обитава, каза за БТА Светлана Кирова

12 април 2024 г. · 13 мин. четене · Споделяне във Facebook


Всеки може да внесе красота в средата, която обитава, каза за БТА Светлана Кирова

„Ние всички имаме човешкото желание да живеем в среда, която е красива и отговаря на предизвикателствата на глобалното затопляне, което вече е тук. В България е важно да се научим, че решенията са и в наши ръце, а не само се вземат от някой, който е далеч.“ Това каза за БТА Светлана Кирова, мениджър по европейски проекти във фондация „Колективът“. Българската неправителствена организация бе отличена с награда на Новия европейски Баухаус миналата година и е сред финалистите за тазгодишното издание на наградите с проекта си Concrete to Culture.

"Новият европейски Баухаус (НЕБ) обединява всички тези принципи. Нашата роля като неправителствена организация е да направим нещата по-конкретни чрез проекти, които замисляме и правим видими за хората, така че те да решат дали нашите временни интервенции им допадат като дългосрочни решения, дали отговарят на техните нужди и на нуждите на природата", каза Кирова пред БТА в Брюксел. Тя участва в дискусия за трансформациите на европейските градове в рамките на второто издание на Фестивала на Новия европейски Баухаус.

Философията на българската неправителствена организация е, че временните намеси могат да станат постоянни. Затова предлага инициативи, в които има малко намеса в пространства и обекти в градовете и показва на обитателите им как би се променила жизнената им среда и качеството им на живот. Малките проекти от икономическа гледна точка са по-постижими, защото изискват по-малка инвестиция, а в същото време може да се окажат достатъчно ефективни, за да продължат и да останат, поясни Светлана Кирова.

„Колективът“ спечели награда НЕБ миналата година с проект в Русе, осъществен през 2022 г. През миналата година фондацията организира второ издание с лаборатории и работилници за деца в Русе и интересът е  толкова голям, че се е наложило някои от кандидатурите за участие да бъдат отклонени поради липса на достатъчно места и ресурс. Кирова посочи, че интересът расте, а фондацията трябва да се погрижи да осигури лектори, материали, цялата логистика. „Това е един от успешните ни проекти. Всяка година трябва да полагаме усилия за осигуряване на ресурс и различно би било, ако тези теми са част от училищното образование, общинска стратегия. Погледът ни сега е да разширим обхвата на проекта извън Русе още през лятото на тази година, като се увеличат и разширят и използваните материали, както и образователната методология за гражданско образование за развитие на градската среда“, посочи Кирова.

Тя отбеляза, че само за четири години фондация „Колективът“ е постигнала значими успехи в развитие на партньорската мрежа. „Колективът“ е много млада организация, а вече започваме работа по международни проекти. Единият е по програмата ИНТЕРРЕГ Дунав, там ролята ни е да идентифицираме места, които са неглижирани, партнираме с Община Габрово, за да предложим места за развитие около реката в Габрово“, каза Кирова. Според нея за „Колективът“ е важно партньорството с други организации, а в Габрово целят да привлекат и частен инвеститорски интерес.

Кирова подчертава, че един от приоритетите в предстоящата дейност на фондация е развитието на кварталите. „Колективът“ кандидатства по линия на транснационално сътрудничество с проект за столичния квартал Люлин, който е отдалечен квартал от културната инфраструктура и с ограничен достъп на обитателите на квартала до култура. Искаме на място да предложим събития, които и да ги сплотят като общност, и да ги подтикнат да се грижат заедно за общите пространства, които обитават. Тук е ролята на НЕБ, който цели действията да са локални, а финансирането може да дойде и от международни програми, поясни Светлана Кирова. Проектът Concrete to Culture пък е фокусиран върху подобряване на средата в район от квартал Младост в столицата.

„Колективът“ залага също на обучението на ученици  да строят и да правят макети с идеи за развитие на градската среда, както и на обучение за архитекти и дизайнери, които да почерпят от опита на „Колектива“ и от външни лектори. „Искаме да създадем активна общност от архитекти, които да мислят за обществените места. Аз виждам ролята на „Колектива“ в дейност, свързана с места, които са обществено благо – въздуха, реките. Единият от проектите, който сме замислили, е такъв – архитекти, които да преобразяват обществени пространства“, каза Кирова. От фондацията се надяват и в тази дейност да привлекат частни инвестиции.

Философията и работа на фондацията вдъхновяват и други организации по места. „Колективът“ вече има последователи в Русе, където проектът за реката вече втора година не е активен, но е успял да активизира общност, която има желание да реализира подобни събития. Едно от тях е фестивалът „Светлина в тъмнината“, който също залага на красива промяна на средата и е с екологична насоченост. Тези общности искат да излязат от рамката, каза Кирова и добави, че зелените идеи намират добра почва сред учениците, които в работилниците, организирани от „Колективът“, дават предложения за трансформации със зелен елемент. Децата ни мислят в тази посока и искат да работят за природосъобразен живот, каза Кирова.

 

***

Новият европейски Баухаус е инициатива на Европейската комисия, обявена в рамките на Европейската зелена сделка от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен в речта й за Състоянието на съюза през 2020 година. Инициативата има за цел обвързване на творчество и технологии за създаване на среда за живот на хората по нов начин, който да отговаря на принципите на зеления преход, като се следват три основни принципа: устойчивост - търсене на хармония с околната среда, нулево замърсяване на природата и кръгова икономика; приобщаване - осигуряване на достъп и включване на всички членове на обществото; естетика - търсене не само на функционалност, но и на стил, като се почерпи вдъхновение от изкуството и културата.  Фестивалът на Новия европейски Баухаус тази година се провежда от 9 до 13 април в Юбелпарк и в залите на Музея за изкуства и история в Брюксел. Програмата предвижда десетки интерактивни сесии, демонстрации и дискусии с дизайнери и архитекти, концерти. БТА е медиен партньор на събитието.

#ние #имаме #човешкото #желание #живеем #среда #красива #отговаря #предизвикателствата #глобалното

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете