ВНА: Виетнамският премиер прие в Ханой главния изпълнителен директор на "Епъл"

ВНА: Виетнамският премиер прие в Ханой главния изпълнителен директор на "Епъл"

16 април 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


ВНА: Виетнамският премиер прие в Ханой главния изпълнителен директор на "Епъл"

Виетнамският премиер Фам Мин Чин прие в Ханой главния изпълнителен директор на "Епъл" (Apple) Тим Кук, предаде Виетнамската новинарска агенция (ВНА).

Това ще бъде първата им среща от 2022 г., когато Фам Мин Чин посети САЩ. Правителственият ръководител заяви, че задълбочаващите се отношения между Виетнам и САЩ, които се развиха до всеобхватно стратегическо партньорство, полагат основите на двустранното сътрудничество във всички области, най-вече в областта на науката и технологиите, иновациите, висококачественото обучение на човешките ресурси, полупроводниците и дигитализацията.

Той предложи "Епъл" да подкрепи искането на САЩ за бързо признаване на пазарната икономика на Виетнам и за изваждане на страната от Югоизточна Азия от списъка с ограничения за износ на високотехнологични продукти. Премиерът потвърди, че Виетнам създава всички благоприятни условия за бизнес, съпътства и подкрепя предприятията, включително тези с чуждестранни инвестиции да работят ефективно и устойчиво в страната.

Оценявайки значителния принос на "Епъл" за развитието на Виетнам, виетнамският премиер изрази желанието си конгломератът да разшири инвестиционното си сътрудничество със страната, като помогне на страната да участва по-задълбочено във вътрешните и глобалните си производствени, снабдителни и стойностни вериги в контекста на хармоничните интереси и споделените рискове.

Виетнамското правителство е готово да си сътрудничи с "Епъл" за създаването на работна група, която да улесни разширяването на сътрудничеството, заяви лидерът, а неговият гост изрази готовността на компанията да участва в това. 

Чин предложи "Епъл" да увеличи подкрепата и съветите за Виетнам в областта на научно-технологичното развитие и иновациите, да насърчи сътрудничеството и връзките с иновационните и софтуерните центрове във Виетнам, и да предложи стипендии за виетнамски студенти в областта на информационните технологии, електрониката, полупроводниците и изкуствения интелект. Той призова технологичния гигант да съдейства на Виетнам за обучението на висококачествени инженери, включително 50 000 инженери за полупроводниковата индустрия.

(Тази информация се разпространява по споразумение между БТА и ВНА)

#виетнамският #премиер #фам #мин #чин #прие #ханой #главния #изпълнителен #директор

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете