ВМРО-ДПМНЕ стои зад план за оповестяване на фалшиви социологически проучвания по националната телевизия, твърдят от СДСМ; от ВМРО-ДПМНЕ заплашиха с дело за клевета

ВМРО-ДПМНЕ стои зад план за оповестяване на фалшиви социологически проучвания по националната телевизия, твърдят от СДСМ; от ВМРО-ДПМНЕ заплашиха с дело за клевета

4 април 2024 г. · 16 мин. четене · Споделяне във Facebook


ВМРО-ДПМНЕ стои зад план за оповестяване на фалшиви социологически проучвания по националната телевизия, твърдят от СДСМ; от ВМРО-ДПМНЕ заплашиха с дело за клевета

Още преди официалното начало на предизборната кампания за президентските избори, която ще се съчетае и с тази за парламентарните избори в Република Северна Македония, заради двойните избори на 8 май, скандали разтърсиха политическите, социологическите и медийните среди в страната.

В разследване на своя сайт Портал Х във вторник, независимият журналист Фуркан Салиу показа документ, изготвен от Републиканския предизборен щаб на ВМРО-ДПМНЕ от началото на декември миналата година, с план в предаване на МРТ да бъдат представяни социологически проучвания с неверни данни и призова прокуратурата да се самосезира. 

Още на следващата сутрин от СДСМ също публикуваха документи с такова съдържание, като според СДСМ става дума за реализацията на цяла схема, оперативен план, изготвен на 5 декември миналата година от Републиканския предизборен щаб на ВМРО-ДПМНЕ, в който се предвижда и представянето в навечерието на президентските и парламентарните избори на фалшиви социологически проучвания, за рейтингите на партиите и за политиците. 

„Документите с подписи потвърждават, че оперативният план на ВМРО-ДПМНЕ съдържа това, което всъщност наблюдаваме. Той предвижда два пъти седмично по МРТ да се излъчва предаване с анализ на проучвания, направени от Института за политически изследвания на Владимир Божиновски. Определен е и съставът на гостите в предаването, които да ги анализират, трима от опозицията и един от управляващите”, заявиха от СДСМ в съобщение.

Според управляващата партия, във ВМРО-ДПМНЕ има „лица, които отговарят за създаването и разпространението на фалшиви новини, които се публикуват в определени сайтове”.

„Това е голям скандал, който показва, че фалшивите проучвания служат за манипулиране на гражданите и нямат връзка с реалността. Но също така потвърждава, че във ВМРО-ДПМНЕ няма промяна. Пропагандата, злоупотребата с медиите, разпространението на фалшиви новини и поръчаните фалшиви проучвания са методи на Никола Груевски, които сега се прилагат от Християн Мицкоски”, написаха от СДСМ и поискаха случаят да бъде разследван. 

По МРТ от януари се излъчва предаване, в което се обявяват проучвания на Института за политически изследвания, чийто директор Владимир Божиновски в Северна Македония се смята за близък до ВМРО-ДПМНЕ, като в изданията му бяха обявани проучвания за рейтингите на политическите партии за всяка от шестте изборни единици в страната, със симулация на получените в следствие на това гласуване мандати, според Божиновски, предстоят още две издания, като на 16 април ще бъде представено последното, обобщаващо проучване.

Според симулацията на предишното обобщено проучване, най-голямата депутатска група след изборите ще бъде ВМРО-ДПМНЕ с 52-54 депутати, СДСМ би спечелила двойно по-малко- между 26 до 30 депутатски места, а от останалите партии от Левица би спечелила пет-шест депутата, а ЗНАМ на Максим Димитриевски би имала между четири и шест депутати.

В предаването "Обектив" на 19 март бяха обявени резултати от проучване и за президентските избори, според които на първия тур кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска  би получила най-много гласове, а втори е Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ.

В развилия се скандал от МРТ реагираха със съобщение, че проучванията на общественото мнение за рейтинга на политическите партии в предизборния период, които са обявени в предаването "Обектив" и оспорени от СДСМ, „включват две реномирани агенции, чиито собственици са Петър Арсовски и Владимир Божиновски”, а в предаването са участвали популярни коментатори. От държавната медия определят случващото се като неоснователна атака, насочена „срещу професионализма и обективната обществената услуга”, която МРТ предоставя.

„Изпълняваме задълженията си към тези, заради които съществуваме – гражданите, в съответствие с всички законови разпоредби и етични норми. Македонската телевизия концептуализира своето програмно съдържание според правилата, които представляват операционализация на задълженията, които има съгласно Закона за аудио и аудиовизуалните медийни услуги, Закона за медиите и според Етичния кодекс. Обществената служба се отчита пред публиката и действа прозрачно спрямо нея. Отговорността означава, че всички медийни работници, участващи в програмата, стоят зад работата си", заявиха в писмена реакция от МРТ, уточнявайки, че „няма да влиза в ежедневните политически разправии на партиите в предизборния период” и обявяват, че  ще сезират „всички местни и международни медийни организации, както и посолствата и мисията на ОССЕ за партийно-политически натиск и опити за уронване на доверието в МРТ.

„Внимателно следя развитието на събитията и анализите на МРТ, като към този момент мога да кажа, че участието ми във въпросните анализи не включва провеждане на анкети, а анализиране и коментиране на числа и тенденции. За евентуална проверка или валидиране на данните, получени от проведеното изследване, трябва да ви насоча към агенцията, която извършва изследването", казва в позицията си, публикувана от сайта Рацин.мк Петър Арсовски, чиято агенция беше посочена в съобщението на МРТ,  като една от тези, чийто проучвания на общественото мнение са публикувани в предаването.

По думите на Арсовски той и агенцията му "Креатив" не се занимават с осъществяване на проучвания, а само с анализ и коментар на предоставените резултати. 

От Института за политически изследвания (ИПИС) пък заявиха, че ще заведат дело след обвиненията, отправени от СДСМ, че проучванията са фалшиви и по поръчка на ВМРО-ДПМНЕ.

От ИПИС допълват, че провеждането и излъчването на проучвания на общественото мнение в предизборния период е в сътрудничество с МРТ и в процеса не участва друга организация, юридическо или физическо лице.

„Що се отнася до прецизността и методологията на самите проучвания, ИПИС с целия си опит и досегашна работа стои зад публикуваните резултати. За точността на данните от изследванията е достатъчно да се направи едно-единствено сравнение с предишни изборни цикли през последните петнадесет години, където ясно може да се види, че всички прогнози за изборните резултати са в рамките на разрешената пределна грешка", гласи съобщението на Института за политически изследвания. 

От ВМРО-ДПМНЕ също обявиха, че ще заведат дело за клевета срещу СДСМ. 

„Категорично отричаме информацията, публикувана първоначално в една медия, а след това същите лъжи бяха допълнени от СДСМ. Няма документ, изготвен от Републиканския предизборен щаб на ВМРО-ДПМНЕ за злоупотреба с изборния процес, както беше заявено в предаването на Фуркан Салиу и след това преразказано от СДСМ. Смятаме, че източникът на такава информация е от кухнята на СДСМ, които отчаяно прибягват до дезинформация, фалшифицирайки документи изправени пред предстоящото поражение (на изборите)”, заявиха в писмена реакция от ВМРО-ДПМНЕ.  

Журналистът Фуркан Салиу, обаче, който пръв оповести документите, пусна втора част на разследването си, в което попита, защо е настанала такава паника, ако документите са фалшиви. Той оповести части от протокол от заседанието на Републиканския предизборен щаб на ВМРО-ДПМНЕ проведено на 5 декември, на което се гласува оперативния план за предстоящите избори. „Против няма, седем от гласувалите са се въздържали, един от тях знае дали документите са фалшифицирани”, посочи Салиу. Той попита, ако твърденията не са верни, защо от МРТ не са отговорили на зададените от него въпроси, и защо е била необходима реакцията на МРТ, с твърдения „експресно отречени от Петър Арсовски”. Във втората част от разследването си, той говори за други части от оперативния план, една от които е създаване на 4 оперативни центъра, с по 20 човека, които ще създават новини за опозиционните сайтове.  

„Прокуратурата и Комисията за наблюдение на изборните нарушения следят цялата информация. До този момент няма подадена жалба за конкретното събитие, нито от пострадали лица, нито от МВР, като компетентен орган за разкриване на престъпления. В конкретния случай самата политическа партия вече обяви, че възнамерява да потърси съдебна отговорност чрез механизмите за гражданска отговорност за клевета”, цитира отговор на прокуратурата на въпрос по темата изданието "Свободен печат". 

#още #официалното #начало #предизборната #кампания #президентските #избори #съчетае #тази #парламентарните

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете