Власт и опозиция в Сърбия разговарят за предстоящите избори за местна власт в Белград

Власт и опозиция в Сърбия разговарят за предстоящите избори за местна власт в Белград

2 април 2024 г. · 14 мин. четене · Споделяне във Facebook


Власт и опозиция в Сърбия разговарят за предстоящите избори за местна власт в Белград

Изборите в Белград все още не са насрочени, а управляващите и част от опозицията са въвлечени в оживени политически спорове, които далеч надхвърлят местните проблеми, пише днес белградският вестник "Политика". 

Председателят на Скупщината на Сърбия Ана Бърнабич трябва да насрочи нови избори за местни органи на властта в Белград в близките дни. Тя заяви снощи, че крайният срок за насрочване на избори в Белград изтича в сряда в полунощ.

Сръбският президент Александър Вучич вече предложи изборите за местно управление в Белград да се проведат на 2 юни.

За да се проведат изборите за съветници в Градската скупщина на Белград на 2 юни, те трябва да бъдат обявени на 3 април. Като се има предвид, че през юни или юли ще има редовни местни избори в 17 общини в Белград, не се изключва възможността предизборната кампания в столицата на Сърбия да продължи повече от три месеца, пише вестник "Политика".

На 17 декември 2023 г. Сърбия гласува на предсрочни парламентарни избори, а местни избори се проведоха в Белград и още 64 града и общини. В сръбската столица се налага повторение на местните избори, тъй като опитите да бъде конституиран градският съвет завършиха без успех.

Само половин година по-късно гражданите на Белград ще гласуват за втори път, като това може да доведе до допълнително изостряне на политическото напрежение в момент, когато европейската и световната геополитическа обстановка стават все по-сложни, коментира в. "Политика".

Според международни наблюдатели изборите в Сърбия бяха белязани от редица нередности.

Вчера в сръбския парламент се проведоха разговори между депутати от различни политически партии на тема предстоящите избори в Белград и препоръките на Офиса за демократични институции и човешки права (ОДИЧП) към ОССЕ. Представители на коалициите "Сърбия срещу насилието“ и НАДА обявиха, че в разговорите с представители на правителството не е постигнато споразумение за изпълнение на препоръките на ОДИЧП за изборните условия и съобщиха, че разговорите ще продължат в сряда, когато изтича крайният срок за приемане на условията за честни избори, поставен от опозицията на властите.

"Няма да се съгласим с нова изборна кражба. Получихме сигнали какво може да приеме правителството, но няма да се съгласим на частично решение, правителството да избере кое от исканията да изпълни“, заяви вчера депутатът Радомир Лазович на пресконференция в залата на сръбския парламент в съвместно обръщение с представители на НАДА, съобщи агенция Бета. На въпрос какво ще се случи, ако правителството не приеме условията в сряда, той подчерта, че "ситуацията е твърде сериозна", за да се каже предварително какво ще прави опозицията. Той подчерта, че тези две коалиции са готови да намерят решение, но управляващите трябва да покажат такова желание и да дадат гаранции, че всяко споразумение ще бъде спазено. Депутатът припомни, че към правителството са били отправени искания, свързани с избирателните списъци, медийната среда и провеждането на местни избори едновременно там, където те не бяха организирани през декември миналата година.

Председателят на Нова демократическа партия на Сърбия Милош Йованович, който е в коалиция с Движението за възстановяване на кралство Сърбия (POKS), заяви, че двете опозиционни коалиции са решителни и единни в исканията си. "Нашите искания са минималните и не са каприз или ултиматум, въпреки че правителството ще се опита така да го представи пред обществото", каза той. "Не искаме избори при условия като миналия декември, особено в Белград, където имаше масови злоупотреби. Можем свободно да отменим такива избори и да обявим Александър Вучич за маршал", коментира Йованович.

Политическият анализатор Бранко Радун смята, че изборите в Белград не са само местни. За вестник "Политика" той заявява, че в икономически смисъл сръбската столица носи почти половината от приходите на Сърбия, но от друга страна не може да се каже, че те са точно национални. Именно затова те имат голямо значение – символично и реално политическо както за властта, така и за опозицията.

"Битката за Белград има голямо значение и за двете страни на политическата арена. Ако опозицията победи, те ще използват тази вълна, за да поискат извънредни парламентарни избори, защото смятат, че това ще е началото на края на тази управляваща коалиция. От друга страна, ако Сръбската прогресивна партия  и Социалистическата партия на Сърбия спечелят изборите, се очаква моралът в опозиционните среди да спадне и те да се лишат от енергията, необходима за битката за спечелване на властта в други райони, където ще има редовни местни избори", отбелязва анализаторът. В този смисъл изборите в Белград са от голямо значение, освен че Белград е важен сам по себе си”, посочва Бранко Радун.

Няколко дни преди изборите изобщо да са насрочени и когато все още не е ясно дали опозицията ще участва в тях, е трудно да се говори за предизборна кампания. Консултантът по връзки с обществеността Цвиетин Миливоевич заяви за "Политика", че от първите изявления, които може да чуе от представители на правителството, може да се заключи, че целта е да се създаде атмосфера на референдум.

"За представителите на местната власт най-важната задача трябва да бъде дали да довърши канализацията на левия бряг на река Дунав, защото това е отговорност на градската управа. Не е в нейната юрисдикция дали ще наложим санкции на Русия или може би ще воюваме с НАТО“, коментира Миливоевич, цитиран от вестник "Политика".

Председателят на Скупщината на Сърбия Ана Бърнабич заяви вчера, че трябва да обяви изборите в Белград до сряда, 3 април в полунощ, според законовите срокове и те трябва да се проведат най-късно на 2 юни.

Пред телевизия Първа Бърнабич каза, че не е възможно да бъде изпълнено искането на опозицията Белград и другите местни избори да бъдат насрочени в един ден и изрази надежда, че опозицията ще се откаже от това искане, съобщи агенция Бета.

Бърнабич каза още, че всички препоръки на Офиса за демократични институции и права на човека (ODIHR) на ОССЕ по отношение на изборите през декември в Сърбия могат да бъдат изпълнени. По думите й от 25 препоръки на ОДИЧП четири вече са изпълнени. 

Председателката на сръбския парламент изрази надежда, че опозицията ще се откаже от поставянето на "ултиматуми" и че диалогът ще продължи.

„Искрено и дълбоко се надявам, че ще можем да продължим диалога“, каза Бърнабич, която е и представител на управляващата Сръбска прогресивна партия.

#изборите #белград #все #още #насрочени #управляващите #опозицията #въвлечени #оживени #политически

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете