Виетнамската икономика е нараснала с 5,66 на сто през първото тримесечие

Виетнамската икономика е нараснала с 5,66 на сто през първото тримесечие

29 март 2024 г. · 3 мин. четене · Споделяне във Facebook


Виетнамската икономика е нараснала с 5,66 на сто през първото тримесечие

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Виетнам е нараснал с 5,66 на сто през първото тримесечие, което е най-бързият темп от 2020 година. Това съобщи днес Генералната статистическа служба на страната, цитирана от ДПА.

Растежът е задвижван от силно увеличение в промишлеността и строителството – с 6,28 на сто или 35,7 на сто от БВП. 

Секторът на услугите, включително търговията на дребно и туризма, е нараснал с 6,12 на сто или 43,5 на сто от икономиката, според оповестената днес информация. 

Виетнам е приел 4,6 милиона чуждестранни посетители през първото тримесечие, което е растеж със 78,6 на сто спрямо същия период на миналата година.

През първото тримесечие секторът агро-лесовъдство - рибарство е нараснал с 2,98 на сто, допринасяйки с 11,8 на сто за общия растеж на БВП на страната.

Импортно-експортните дейности са показали признаци на добро възстановяване. Оборотът във вноса и износа през първото тримесечие е достигнал 178 милиарда долара - 93 милиарда долара в износа и 85 милиарда долара във вноса.

Индексът на потребителските цени, който измерва инфлацията, се е повишил с 3,97 на сто на годишна основа през първото тримесечие.

Целта за растежа на БВП, поставена от виетнамското правителство за тази година, е между 6 и 6,5 на сто. Очаква се държавните инвестиции, потребителските разходи, възстановяването на вноса и износа и туризма да насърчат растежа. 

#брутният #вътрешен #продукт #бвп #виетнам #нараснал #566 #сто #първото #тримесечие

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете