Възможностите за развитие на "зелени" работни места бяха обсъдени в петричкото село Коларово

Възможностите за развитие на "зелени" работни места бяха обсъдени в петричкото село Коларово

11 април 2024 г. · 7 мин. четене · Споделяне във Facebook


Възможностите за развитие на "зелени" работни места бяха обсъдени в петричкото село Коларово

Състоянието и възможностите за развитие на "зелени" работни места в района бяха обсъдени днес в залата на Природен парк "Беласица" в петричкото село Коларово. Инициативата е на фондация "Биоразнообразие", която работи в пограничните райони на България, част от т. нар. "Зелен пояс".

Икономистът д-р Димитър Събев, който беше и лектор на срещата, разказа за БТА, че това е проект, чиято цел е региони, които са били по границата на т. нар "желязна завеса" да бъдат развити възможно най-добре в сектора на зелената икономика и зелените работни места. Те са особено подходящи за това, защото районите по границите на "желязната завеса" не са били развивани икономически, което до голяма степен е съхранило природата, а това е валидно не само за България, посочи той. 

В момента това е един ресурс, който би могъл да се оползотвори по полезен начин, така че да даде поминък на местните хора, а в същото време природата да бъде запазена. Това е и идеята на Европейския зелен пояс, който може да се използва за всевъзможни неща и веломаршрути, нови видове аграрно производство и др. 

Идеята е районът действително да бъде "зелен", но не само като резерват, а като едновременно се запазва природата и се насърчава местната общност, каза още Събев. Зелените работни места са стара идея, свързана с новия поход на Европа към зелената икономика. Идеята е, че самата защита на околната среда, създава работни места, допълни той.

Икономистът посочи още, че традиционното работно място в селското стопанство на България преди голямата колективизация е било "зелено". В български контекст зеленото работно място е връщане към това, което вече познаваме т.е. в някои отношения ние имаме много добри предпоставки да работим за зелени работни места. Трябва да знаем, че зелените работни места са основни в първичната продукция, но също така и в туризма. Маркетингът и продажбата на екологично произведените продукти са също "зелени" работни места, каза Събев.

В рамките на форума той представи резултати от дългогодишно изследване, което наскоро е излязло и в книга "Планинските райони на България - икономика и население". В тази книга аз предлагам авангарди методи на статистически анализ и мисля че мога да докажа кои са факторите, довели до обезлюдяване на планинските райони, заяви икономистът. 

Обезлюдяването спира там, където производителността на труда е висока т. е., когато един работник създава по-голяма стойност със своя труд, а за да се създава по-голяма стойност са необходими прилагане на модерни средства, каза още Събев.

По думите му, българските планински райони имат много голям капацитет за създаване на зелена икономика и създаване на зелени работни места. Нужно е да се осмислят някои нови предложения, които се отличават от старите стопански модели, посочи той. Събев каза, че трябва да се възползваме от нашия потенциал, за да може с производство с висока добавена стойност, да създаваме добър поминък на местните хора и те сами да искат да си остават по родните си места. 

#състоянието #възможностите #развитие #зелени #работни #места #района #обсъдени #днес #залата

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете