Във Варна започва 42-рото издание на Фестивала на българския игрален филм „Златна роза“

Във Варна започва 42-рото издание на Фестивала на българския игрален филм „Златна роза“

преди 12 часа · 7 мин. четене · Споделяне във Facebook


Във Варна започва 42-рото издание на Фестивала на българския игрален филм „Златна роза“

Във Варна започва 42-рото издание на Фестивала на българския игрален филм „Златна роза“. В конкурсната програма ще се състезават 15 пълнометражни, 20 късометражни филма и пет сериала. 

Откриването е тази вечер във Фестивалния и конгресен център с прожекция на „Човекът, който не можеше повече да мълчи“. Копродукцията на Хърватия, България, Франция и Словения получи тази година „Златна палма“ за най-добър късометражен филм на фестивала в Кан. Неин сценарист и режисьор е Небойша Слиепчевич, участват Горан Богдан, Алексис Маненти, Драган Миканович, Силвио Мумелаш. Сюжетът ни връща в периода на етническото прочистване през 1993 г. в Босна и Херцеговина.

Сред заглавията в конкурса за пълнометражни филми са „Гражданинът светец“ на Тинатин Кайришвили с оператор Крум Родригес, „Безветрие“ на Павел Г. Веснаков, „Клопка“ на Надежда Косева, „Краят на реката“ на Васил Барков, който бе показан на фестивала „Любовта е лудост“, „Сватба“ на Магдалена Ралчева, „Триумф“ на Кристина Грозева и Петър Вълчанов.

Програма „Открити хоризонти“ ще посвети събитие на 80-годишнината на актрисата Цветана Манева, която тази година е и лице на фестивала „Златна роза“. Тя ще бъде почетена с филма на Бинка Желязкова „Последната дума“. 

Предвидени са и ранни прожекции от 15:00 ч. в програма „Кино за ученици“, където ще бъдат показани конкурсни късометражни и пълнометражни заглавия, последвани от образователни дискусии за киноизкуството и обществените процеси в България.

Нов формат Pop-Up-Cineplex/Бягащи кучета ще има в рамките на фестивала в алтернативните пространства „РеБонкърс“ и Bookstore. Специалната панорама предлага поглед към новата вълна в българското кино от 90-те години, преосмислени през 2024 г. със заглавия като „Парчета любов“, „Аз, графинята“, „Закъсняло пълнолуние“, „Тишина“. Филмът „Бягащи кучета“ ще бъде представен в специална прожекция с коментар от някои от авторите му.

Дискусиите на тазгодишното издание на „Златна роза“ във Варна ще бъдат фокусирани върху „Източноевропейското кино на големите фестивали“ (с модератор проф. Божидар Манов), „Антифашизмът в киното. Полша и България“ (с участието на проф. Войтек Йожвяк и доц. д-р Александър Донев) и „Локални таланти на световния пазар: Пътеводител“ (с Илинка Теодореску, Симона Теохарова и Дейвид Зицлпергер). 

Като съпътстващи събития на 22 септември ще бъде представена книгата „Между два кадъра“ от Деян Статулов. На 23 септември публиката ще се срещне с две издания за режисьора Иван Черкелов. Едната е с негови сценарии, съставена от Ирина Черкелова, а другата е „Иван Черкелов. Портрети, разговори, рецензии, спомени“ със съставител Геновева Димитрова. На 26 септември е фестивалната премиера на книгите на режисьора Людмил Тодоров „Посланичката“ и „От какавидата до пеперудата. Непубликувано“. 

На 21 септември предстои представяне на възможностите на Програма „Творческа Европа МЕДИА“. 

Във Варна ще има и издание на формата „Предизвикателството“, в който млади творци получават възможност да създадат кратък филм на зададена тема в рамките на определено време. Най-добрите продукции ще бъдат оценявани от жури, съставено от Веселка Кирякова (продуцент), Симеон Венциславов (сценарист), Николай Мутафчиев (режисьор и продуцент) и Кристина Верославова (актриса и продуцент). Победителите ще получат награди и представяне на кинофестивали.

Фестивалът на българския игрален филм „Златна роза“ продължава до 26 септември. БТА е медиен партньор на форума. 

 

#варна #започва #42рото #издание #фестивала #българския #игрален #филм #златна #роза

Още новини

Още новини от България, които може да четете