Вътрешният министър на Румъния Каталин Предою: Готови сме за присъединяване към Шенген още от 2010 г

Вътрешният министър на Румъния Каталин Предою: Готови сме за присъединяване към Шенген още от 2010 г

29 март 2024 г. · 6 мин. четене · Споделяне във Facebook


Вътрешният министър на Румъния Каталин Предою: Готови сме за присъединяване към Шенген още от 2010 г

Румъния е готова за присъединяване към Шенгенското пространство още от 2010 г. Това заяви министърът на вътрешните работи Каталин Предою в интервю за Румънското национално радио. 

“За да се стигне дотук, бяха положени значителни усилия в продължение на повече от 12 години. Румъния предприе мерки за реорганизиране на силите по държавната граница, за борба с незаконната миграция, международно полицейско сътрудничество и прилагане на европейското законодателство, развитието на шенгенските информационни системи, информационна система за проверка на транзитното преминаване на мигранти. Стотици милиони евро бяха инвестирани в тези системи и те работят перфектно”, подчерта министърът.  

Той информира, че през изминалите 12 години са били извършени осем посещения за оценка и всички те са потвърдили, че Румъния отговаря на техническите критерии за членство в Шенген.

Каталин Предою съобщи, че страната вече изнася опит в борбата с незаконната миграция и си сътрудничи със съседни държави по това направление. 

“Първоначално имаше уязвимост по отношение на нелегалната миграция на границата ни със Сърбия. Мога да кажа, че в момента на практика нелегалната миграция по тази граница е спаднала до нула”, увери вътрешният министър на Румъния.

Запитан какво ще се промени на практика от 31 март тази година за хората, които пътуват до или от страните членки на Шенген (по въздух и море), Каталин Предою обясни, че те вече няма да трябва да преминават през граничен контрол.

“Лице, пътуващо със самолет от Букурещ до Рим например или която и да е европейска държава и град, част на Шенгенското пространство, вече няма да подлежи на проверки на границата, на летищата за заминаване и пристигане. На летището остават проверките за сигурност, които са задължителни във всяка държава, а след това пътниците ще отиват директно до изхода за качване, без да спират на гишетата на Гранична полиция за проверка на документи”, обясни министърът.

Той обаче допълни, че служителите на МВР и Гранична полиция ще продължат да присъстват постоянно на територията на летищата и пристанищата и ще извършват внезапни проверки, ако имат информация или индикации за измамно преминаване на границата.

В отговор на въпрос има ли целева дата за пълна интеграция на Румъния в Шенген, министърът каза, че такава няма и това не зависи само от румънските власти. 

“Според договорите това е политическо решение, което се взема с консенсус, така че става въпрос за всички държави членки, които ще упражняват право на глас. Няма съмнение, че искаме този момент да настъпи възможно най-бързо. Има положителни признаци”, каза в заключение Каталин Предою.  

#румъния #готова #присъединяване #шенгенското #пространство #още #2010 #заяви #министърът #вътрешните

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете