Въпроси за работни заплати и пенсии задават най-често гражданите в синдикалните шатри на КНСБ, каза в Шумен Пламен Димитров

Въпроси за работни заплати и пенсии задават най-често гражданите в синдикалните шатри на КНСБ, каза в Шумен Пламен Димитров

5 април 2024 г. · 7 мин. четене · Споделяне във Facebook


Въпроси за работни заплати и пенсии задават най-често гражданите в синдикалните шатри на КНСБ, каза в Шумен Пламен Димитров

Въпроси, свързани с работни заплати и пенсии, са най-честите, които гражданите задават в разкритите шатри на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ), каза в Шумен президентът на синдиката Пламен Димитров, в отговор на въпрос на БТА. Той е в областния град в рамките на започналата на 3 април от Русе Национална кампания "По-високи заплати с твоя синдикат" на конфедерацията, както информира БТА.

Гражданите имаха възможност да се срещнат с Пламен Димитров в разположена срещу сградата на областната администрация в Шумен синдикална шатра, каквато имаше вчера и във Велико Търново. В нея работници и служители получават трудово – правни консултации от експерти на конфедерацията. В шатрата се приемат и сигнали за нарушения на трудовите права, правото на сдружаване и на синдикалните права.

Къде и какво може да се направи с работното място на гражданите, питат хората, особено, ако нямат синдикална организация и не разполагат с информация. Интересуват се как да достигнат до пенсия, защото стажът започна масово да не стига. Много хора са работили в сивата икономика у нас и в чужбина. Условията на труд са също предмет на дебат, каза пред репортер на БТА Димитров. 

"Понеделник сме в Благоевград. Всяка седмица ще бъдем в други градове. Ще се посещават и по четири-пет предприятия в областен град и регион, около 150, като половината горе долу са със синдикални структури, а в другите няма. Искаме точно тези работодатели, които сме верифицирали като големи, прозрачни, на светло работещи, без синдикални организации - да знаят всъщност какво правим, а също така  да чуем тяхното мнение. Това е доста полезно извън формата на институционалната рамка на партньорство синдикат-работодател, там където няма синдикати. Искаме да чуем и тяхното мнение, това ни помага като седнем с представителите на работодателите, защото някой път се разминават тези виждания, което е много интересно. Работодателите без синдикални организации казват едно, а някой работодателски организации в София казват друго, което някой път е доста странно. Искаме да знаем какво се случва дори там където няма синдикати, да сме подготвени, какво наистина бизнеса мисли и с какво ние пък трябва да се съобразим, когато търсим баланс", допълни Димитров.  

От КНСБ предлагат в трудовото договаряне да има повече от една минимална работна заплата в зависимост от образованието на трудещите се, каза в пресклуба на БТА във Велико Търново вчера Пламен Димитров. Освен договарянето на националната минимална заплата, според синдикатите, трябва да има още две национални минимални заплати – минимално заплащане за работещ със средно образование, както и минимална заплата за работещ с висше образование, според изискванията на длъжността, която се заема. Основната национална минимална заплата да бъде за хората без висока квалификация и умения, а над нея да има още две, каза днес и пред журналисти в Шумен Димитров, припомняйки, че подобни практики има и в други европейски държави.

 

#въпроси #свързани #работни #заплати #пенсии #найчестите #гражданите #задават #разкритите #шатри

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете