Външните министри от НАТО обсъждат дългосрочната си подкрепа за Украйна

Външните министри от НАТО обсъждат дългосрочната си подкрепа за Украйна

3 април 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Външните министри от НАТО обсъждат дългосрочната си подкрепа за Украйна

Външните министри на страните от НАТО днес ще се срещнат в Брюксел, за да обсъдят подкрепата на алианса за Украйна и бъдещите отношения с Русия, предаде ДПА. 

Основна тема на консултациите ще бъде как да се помогне на Украйна да се защитава от Русия по най-добрия възможен начин. Според редица дипломати на срещата ще бъде обсъдено и създаването на фонд от 100 млрд. евро, чрез който да се осигури военна помощ за Киев през следващите пет години.

Част от плановете за подсилване на подкрепата за Киев в дългосрочен план предвижда и създаването на нова мисия на НАТО за координация на доставките на военна помощ и обучение на украински военнослужещи. Досега САЩ изпълняваха основната роля в този процес посредством орган, известен като Контактна група за предоставяне на отбранителна помощ на Украйна. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предлага нов механизъм, чрез който подкрепата на алианса да стане по-независима от политически обстоятелства и отделни съюзници като САЩ.

В края на двудневната среща ще има церемония по повод на 75-ата годишнина от основаването на НАТО. 

Един от отворените въпроси пред съюзниците е кой ще наследи Столтенберг на поста генерален секретар на алианса. За да бъде избран даден кандидат, той трябва да бъде подкрепен от всички страни членки.  Повечето от тях подкрепят кандидатурата на нидерландския премиер Марк Рюте, но Унгария е против, а Турция все още не е заявила подкрепата си. Румънският президент Клаус Йоханис също участва в надпреварата за поста.

#външните #министри #страните #нато #днес #срещнат #брюксел #обсъдят #подкрепата #алианса

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете