В центъра на Прага следи от предизборна кампания за ЕП в Чехия почти липсват, но гражданите имат своите позиции

В центъра на Прага следи от предизборна кампания за ЕП в Чехия почти липсват, но гражданите имат своите позиции

6 юни 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


В центъра на Прага следи от предизборна кампания за ЕП в Чехия почти липсват, но гражданите имат своите позиции

Два дни преди началото на изборите за Европейски парламент в Чехия изглежда, че тя отсъства от улиците и площадите в столицата на страната – Прага.

В историческия център на града, в който забележителности като Карловия мост, катедралата "Свети Вит", Пражкият часовник, както и Вацлавският площад са обект на голямо внимание от страна на туристите, няма нито един плакат или постер, който да е на партия или кандидат.

Липсват и шатри или други обекти, от които политическите партии да агитират, няма и активисти раздаващи дипляни и флаери.

Пред БТА граждани обясниха, че по-обичайно е да има силна агитация, когато предстоят парламентарни избори. Някои от партиите обаче използват пощенските кутии на хората, за да пуснат свои предизборни материали, посочиха още жители на чешката столица. В Чехия се наказват с глоби достигащи до 500 000 чешки крони (приблизително 40 000 хил. лв.) публикуващите резултати от проучвания три дни преди вота, както и тези показващи непосредствени дании от екзитпол изследвания.

Според последното обповестено проучванe на СТЕМ (STEM) между шест и седем партии имат шанс да изпратят представители в ЕП. В допитването води опозиционната формация АНО (ANO) водена от Андрей Бабиш, а на второ място е основната коалиция в управляващата формация СПОЛУ SPOLU, (Заедно).

Пред БТА своето намерение да гласуват изказаха Луси и Ян, които посочиха, че имат намерение да гласуват на предстоящите на 7 и 8 юни избори (Чехия е единствената страна от ЕС, където се гласува в два дни, бел. ред.). Луси, заяви, че най-важната тема за нея са климатичните промени и състоянието на природата. „Искам да виждам в Европейския парламент повече хора, които защитават околната среда и такива, които са по-радикални, които бяха там досега.

Ян посочи, че ще даде своя вот за ЕП, защото като европеец тези избори имат значение за него и за Чехия. За него най-важните теми са свързани със Зелената сделка и сигурността, заради руската агресия.

#два #дни #началото #изборите #европейски #парламент #чехия #изглежда #отсъства #улиците

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете