В София намерихме и картирахме 242 нерегламентирани сметища, съобщи кметът Васил Терзиев

В София намерихме и картирахме 242 нерегламентирани сметища, съобщи кметът Васил Терзиев

29 март 2024 г. · 3 мин. четене · Споделяне във Facebook


В София намерихме и картирахме 242 нерегламентирани сметища, съобщи кметът Васил Терзиев

В София намерихме и картирахме 242 нерегламентирани сметища, но знаем, че има още. Това написа кметът на София Васил Терзиев във фейсбук профила си. 

По думите му над 90% от всички нерегламентирани сметища са за строителни отпадъци и земна маса. Направихме 1014 проверки на строителни обекти, издадохме 288 акта за нарушения и 216 покани за доброволно почистване, посочи Терзиев. Той допълни, че правят проверки и са завършили контрола и върху извозването на едрогабаритните отпадъци.

Част от проблемите са свързани и с липсата на място за депониране на строителни отпадъци и земни маси, смята кметът, който обясни, че в момента има само едно такова депо в кв. "Враждебна" и капацитетът му е почти изцяло запълнен. "Работим по няколко възможни решения на този проблем", посочи Терзиев и допълни, че идентифицирането на проблемите е само първата стъпка.

В Завода за отпадъци вече направихме подобрение на операциите и процесите. Процентите боклук, които рециклираме, са се вдигнали в пъти за последните месеци, каза Терзиев и допълни, че качеството на произвеждания RDF (гориво от отпадъци - бел. ред.) също е повишено и има интерес към оползотворяването му. Столичният кмет посочи, че трябва да работят още по цялостната система за почистване на София, за намаляване на генерирания битов отпадък и вдигане на процента на отпадъците, които се рециклират, както и въвеждането на принципа “замърсителят плаща”. Ще направим всичко това до края на годината, заяви Васил Терзиев.

#софия #намерихме #картирахме #242 #нерегламентирани #сметища #знаем #още #написа #кметът

Още новини

Още новини от България, които може да четете