В следобедните часове се активизира гласуването в азиатската част на мегополиса Истанбул

В следобедните часове се активизира гласуването в азиатската част на мегополиса Истанбул

31 март 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


В следобедните часове се активизира гласуването в азиатската част на мегополиса Истанбул

В следобедните часове се наблюдава увеличение в броя гражданите, които гласуват в избирателните секции в районите Малтепе, Картал, Кадъкьой на азиатския бряг на Истанбул, съобщиха турските медии.

В 17-те избирателни секции, разкрити в началното училище "Гюзиде Йълмаз" в квартал Идеалтепе, където гласувах и аз, са регистрирани около 6000 избиратели.

Една от най-възрастните гласоподавателки - 80-годишната Фатме Гюзел, търпеливо изчакваше да влезе в секцията, седнала на стол.

Хората влизаха и гласуваха спокойно, без забавяне, поради добрата организация на вота.

Избиратели споделиха, че се изисква повече внимание и време в тъмната стаичка.

“Гласуването става с три бюлетини, които са много дълги. Отделно са бюлетините за кметове на райони и това забавя гласуването, обърква и хората. Затрудняват се заради големия брой на партиите и на кандидатите”, каза 45-годишният Мехмед Фуркан, който е чиновник в банка.

По думите на служител в избирателна секция, който пожела анонимност, до обяд са гласували около 40 на сто от регистрираните избиратели. След 13 часа активността е нараснала, като очакванията са да достигне 80 процента.

От асоциацията на балканските изселници Балканлълар в Картал съобщиха, че гласуването в този район, където живеят и много изселници, преминава активно.

Председателят на Дружеството на българските турци Бултюрк Рафет Ултюрк съобщи пред БТА, че в Байрампаша, където е базирана организацията, докъм 16 часа са гласували около 65-70 на сто от гласоподавателите.

Председателят на Висшата избирателна комисия Ахмет Йенер съобщи, че в източните и югоизточните провинции гласуването е приключило и е започнало броенето на бюлетините.

В Истанбул гласуването ще приключи в 17 часа.

Ахмет Йенер съобщи, че забраните за публикуване на резултатите от вота ще бъдат вдигнати след 21 часа.

#следобедните #часове #наблюдава #увеличение #броя #гражданите #гласуват #избирателните #секции #районите

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете