В Самоков ученици се обучават в учебен ресторант и в кухня, оборудвани по европейски проект

В Самоков ученици се обучават в учебен ресторант и в кухня, оборудвани по европейски проект

3 април 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


В Самоков ученици се обучават в учебен ресторант и в кухня, оборудвани по европейски проект

Учебен ресторант има в Професионалната гимназия по туризъм в Самоков. Той е оборудван със средства по проекта "Подкрепа за дуалната система за обучение" по Оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Това съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

В ресторанта ученици от 11-и и 12-и клас се учат да сервират по правилата. Внимават при поставянето на вилиците, ножа, чашата за вино. "Много сме доволни, че успяхме да направим кабинета", казва Мариана Бакрачева, учител по професионална подготовка. По време на учебните практики учениците успяват да приложат наученото. Гимназията е закупила оборудване и работно облекло за учениците.

Училището е първото в Софийска област, което през 2016 г. започва да предлага дуално обучение. Цветелина Петрова е избрала хотелиерството, защото нейни близки са в този бранш и тя иска да работи същото. Али Анкин казва, че благодарение на ученето и работата се запознава с нови хора.

В училището има и учебна кухня, където се работи по интересни рецепти. В три от дните учениците работят във фирма. Десет фирми в сферата на туризма, заради близкия курорт Боровец, и производители на сладкарски изделия, са партньори на училището вече дълги години. В тях наставници контролират работата на учениците, които ходят там с удоволствие. Правят пастички, рула и други сладкиши.

Димитър Димитров е готов да остане на работа в местна фирма, ако му предложат. А в предприятията смятат, че дуалното обучение ще им осигури добри кадри.

В момента в гимназията има обучение в професионалните паралелки: "Организация на хотелиерството", "Производство на захар и захарни изделия", "Готвач" и "Хлебар-сладкар".

#учебен #ресторант #професионалната #гимназия #туризъм #самоков #той #оборудван #средства #проекта

Още новини

Още новини от България, които може да четете