В Нощта на идеите ще се говори за това как новите технологични средства помагат за развитието на параспорта

В Нощта на идеите ще се говори за това как новите технологични средства помагат за развитието на параспорта

4 април 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


В Нощта на идеите ще се говори за това как новите технологични средства помагат за развитието на параспорта

Темата за приложението на новите технологии в спорта и параспорта ще бъде във фокуса на Нощта на идеите - 2024, която тази година ще се проведе на 11 април във Френски институт в България, съобщиха от екипа на института. 

"Ще разгледаме технологичните приложения в спорта и параспорта, какви са техните предимства, но и какви ограничения ни налагат. Ще се опитаме да отговорим на въпроси, свързани с тяхното приложение в спортните практики, състезанията или и как спортът е средство за приобщаване. Могат ли тези нови технологични средства да помогнат за развитието на параспорта и да направят спорта по-приобщаващ? Каква е границата между човека и машината? В по-широк план ще се запитаме как технологиите могат да служат по-добре на човечеството и дали техният принос ни помага да създадем по-добро общество", разказват организаторите.

Ще се проведат две последователни дискусии с участието на изявени личности и експерти, в които ще се дадат различни отговори на поставените въпроси.

Първата дискусия е на тема „Спортът и новите технологии: средство за преодоляване на себе си или технологичен допинг?“ и ще бъде посветена на екипировката, използвана от спортистите и параспортистите. Във втората дискусия ще се обсъди „Наистина ли новите технологии служат на приобщаването в спорта?“, ще се проследи връзката между технологиите и приобщаващите добродетели в спорта. Дискусиите ще бъдат последвани от прожекция на филма „We are people“ на Михаел Жеремиаш, шампион по тенис в инвалидни колички. Филмът проследява 150-годишната история на развитието на параспорта и разкрива битката за равни права, която основните участници са водили, за да бъдат признати за истински спортисти.

В допълнение към тези три акцента на вечерта публиката ще може да се потопи в света на електронните спортове ( e-sport) чрез конзолите, очилата за виртуална реалност и таблетите, които ще бъдат на разположение в медиатеката на Института през цялата вечер.

Нощта на идеите се организира с подкрепата на Френския институт в Париж, Pluxee и Bioderma и в партньорство със София 2024 – Световна столица на спорта. /ПВ/

 

#темата #приложението #новите #технологии #спорта #параспорта #фокуса #нощта #идеите #2024

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете