В навечерието на Деня на Тракия Историческият музей в Търговище получи ценно дарение

В навечерието на Деня на Тракия Историческият музей в Търговище получи ценно дарение

26 март 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


В навечерието на Деня на Тракия Историческият музей в Търговище получи ценно дарение

В Регионалния исторически музей в Търговище е направено ценно дарение от името на Тракийско дружество "Стоян Мавродиев". Дарителският жест е от името на председателя на дружеството Нели Ташева и е направено по повод 26 март – Ден на Тракия, съобщиха от ръководството на културната институция.

Ташева е подарила на музея почетния знак и грамотата на патрона на дружеството Стоян Мавродиев, връчени му посмъртно от Община Търговище при обявяването му за Почетен гражданин на Търговище преди две години.

Ценната придобивка ще обогати фонда на отдел "Нова и най-нова история" и най-вече колекцията от лични вещи, снимки и документи на тракийския културен и просветен деец, посочват от екипа. 

Стоян Мавродиев е виден общественик и патриот, журналист, педагог, полиглот, читалищен деец, директор на местната гимназия „Св. Седмочисленици“. Той е инициатор за създаването на сдружението на тракийските българи в Търговище, патрон е на Тракийското дружество в града. Роден е на 15 февруари 1892 г. в с. Хиделий, Одринска Тракия. Установяват се в Ески Джумая (днес Търговище). Взема участие в Първата световна война. Активен участник в обществено-културния живот на Търговище. Първи председател на Тракийското дружество в града, отдал на каузата близо 40 години от живота си (1915 г. – 1954 г.). Със значителен принос за оземляването на бежанците от Одринска и Беломорска Тракия и за облекчаване на тяхната съдба, показва справка на БТА. 

От 1998 г. с решение на Общинския съвет в Търговище площадът пред ОНЧ „Напредък-1864“ носи неговото име. През 2003 г. там е поставена и възпоменателна паметна плоча на Стоян Мавродиев.

Както БТА съобщи, през есента на миналата година пиано от края на ХIХ век постъпи като дарение в Историческия музей в Търговище. Пианото е било притежание на кино „Иван Жеков” в града и е служило за озвучаване на немите филми в края на 20-те и през 30-те години на ХХ век. 

 

#регионалния #исторически #музей #търговище #ценно #дарение #името #тракийско #дружество #стоян

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете