В Кувейт се провеждат първите парламентарни избори под ръководството на новия емир

В Кувейт се провеждат първите парламентарни избори под ръководството на новия емир

4 април 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


В Кувейт се провеждат първите парламентарни избори под ръководството на новия емир

В Кувейт се произвеждат днес първите парламентарни избори, откакто шейх Мешаал ал Ахмад ал Джабер ас Сабах пое властта в края на миналата година, предаде Ройтерс.

Новият емир остро разкритикува Националното събрание и правителството в първата си реч пред парламента след встъпването си в длъжност през декември, като заяви, че те "вредят на интересите на страната и нейния народ".

Подходът му, насочен към реформи и без особена толерантност към политическите спорове, има за цел да направи така, че малката арабска държава от Персийския залив да догони съседите си в това да направи икономиката по-малко зависима от петрола.

Десетилетната вражда между назначените правителства и избрания парламент възпрепятства фискалната реформа, включително приемането на закон за дълга, който би позволил на Кувейт да излезе на международните пазари и да намали силната си зависимост от приходите от петрол, отбелязва Ройтерс.

Избирателните секции отвориха по обяд за четвъртите избори от декември 2020 г. насам и ще затворят в полунощ местно време. Кувейт забранява политическите партии и кандидатите се кандидатират като независими.

83-годишният шейх Мешаал наследи през декември покойния си брат шейх Науаф ал Ахмад ал Джабер ас Сабах и разпусна парламента на 15 февруари, по-малко от два месеца след началото на мандата си. Като причина за разпускането на парламента в неговия указ се посочва "нарушаването на конституционните принципи" от страна на събранието.

Националното събрание на Кувейт има по-голямо влияние, отколкото подобни органи в съседните монархии от Персийския залив. Политическата безизходица обаче води до безкрайни промени в кабинета и разпускане на парламента, което пречи на изготвянето на политики.

Правителството на шейх Науаф ал Ахмад подаде оставка часове след речта на емира през декември и шейх Мохамaд Сабах ас Салем ас Сабах сформира ново правителство, което включва нови министри на петрола, финансите, външните работи, вътрешните работи и отбраната.

#кувейт #произвеждат #днес #първите #парламентарни #избори #откакто #шейх #мешаал #ахмад

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете