В Гърция направиха генерална репетиция по запалването на факела с олимпийския огън

В Гърция направиха генерална репетиция по запалването на факела с олимпийския огън

15 април 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


В Гърция направиха генерална репетиция по запалването на факела с олимпийския огън

Факелът с олимпийския огън за Игрите в Париж беше запален от слънчевите лъчи на генерална репетиция в древна Олимпия днес преди официалната церемония във вторник, която ще отбележи последния етап преди Олимпиадата във Франция.

Гръцка актриса, която влиза в ролята на върховната жрица, използва параболично огледало и слънчеви лъчи, за да запали факела в последната репетиция преди традиционната церемония утре на родното място на Олимпийските игри в древна Гърция. Церемонията бележи старта на олимпийската щафета в Гърция и Франция, която ще приключи в Париж за началото на Игрите на 26 юли.

Във вторник пламъкът ще бъде запален пред президента на Гърция Катерина Сакеларопулу, кмета на Париж Ан Идалго и ръководството на Международния олимпийски комитет (МОК) и е малко вероятно да срещне проблеми с времето с високи температури и предимно слънчево небе, пише агенция "Ройтерс".

В случай на облачно време, което не позволява използване на огледало, за да бъде запален огънят, то като резервен вариант ще се използва пламъкът от генералната репетиция.

След като утре запали факела, актрисата Мери Мина ще предаде огъня на първия факлоносец - олимпийския шампион по гребане Стефанос Дускос, на древния олимпийски стадион за началото на 11-дневната щафета на гръцка земя. По-късно в Атина пламъкът ще бъде предаден на организаторите на Игрите в Париж на 26 април, преди да прекара нощта във френското посолство в гръцката столица и на следващия ден да отпътува за Франция на борда на кораба "Белем".

Олимпийският огън ще пристигне в Марсилия на 8 май, а на церемонията се очаква да присъстват 150 000 души, преди френската част от щафетата да започне. Тя ще продължи 68 дни, а кулминацията предстои със запалването на олимпийския огън на церемонията по откриването на Игрите на 26 юли.

#факелът #олимпийския #огън #игрите #париж #запален #слънчевите #лъчи #генерална #репетиция

Още новини

Още новини от Спорт, които може да четете