В четвъртък продължават преговорите между Белград и Прищина, заяви специалният пратеник на ЕС Мирослав Лайчак

В четвъртък продължават преговорите между Белград и Прищина, заяви специалният пратеник на ЕС Мирослав Лайчак

2 април 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


В четвъртък продължават преговорите между Белград и Прищина, заяви специалният пратеник на ЕС Мирослав Лайчак

Специалният пратеник на ЕС за диалога между Белград и Прищина Мирослав Лайчак потвърди, че в четвъртък, 4 април, ще продължат преговорите в Брюксел като част от диалога на тема решението за премахване на динара в Косово и изрази надежда, че "оставащите различия" ще бъдат преодолени, съобщи сръбската телевизия РТС. "Двете страни ще се върнат в Брюксел тази седмица и се надявам, че ще успеем да преодолеем оставащите различия в четвъртък“, каза Лайчак в съобщение във Фейсбук.

Обобщавайки изминалата седмица, Лайчак оцени, че предишната среща на главните преговарящи Петър Петкович и Бесник Бислими на 25 март е била конструктивна и че е било решено, че е необходима още една среща.

"Като цяло беше полезна среща. И двете страни имаха възможност да обяснят своите идеи и позиции. В крайна сметка стигнахме до заключението, че ще е необходима още една среща", каза Лайчак.

В публикация във Фейсбук, в която той поздрави за католическия Великден и обобщи седмицата преди празника като „кратка, но интензивна“, той припомни, че миналия понеделник се е срещнал с Петкович и Бислими в Брюксел, за да продължи дискусиите за намиране на "жизнеспособно решение за хората, които са засегнати от решението на Централната банка на Косово".

На 25 март Лайчак съобщи, че основните преговарящи на Белград и Прищина са представили предложенията си в Брюксел за решението за забрана на използването на динари в Косово и че разговорите са помогнали за "изясняване на важни подробности“. Директорът на Службата за Косово в сръбското правителство Петър Петкович заяви след срещата  миналия понеделник в Брюксел, че Прищина няма политическа воля да постигне решение за използването на динара в Косово и обяви, че нов кръг от диалога на техническо ниво ще се проведе на 4 април. Той добави, че и двете страни са представили своите предложения за решение, като предложението на Белград е "балансирано и отчита сръбските интереси".

#специалният #пратеник #диалога #белград #прищина #мирослав #лайчак #потвърди #продължат #преговорите

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете