Унгарският премиер Виктор Орбан пристига на официално посещение в Босна и Херцеговина

Унгарският премиер Виктор Орбан пристига на официално посещение в Босна и Херцеговина

4 април 2024 г. · 3 мин. четене · Споделяне във Facebook


Унгарският премиер Виктор Орбан пристига на официално посещение в Босна и Херцеговина

Унгарският премиер Виктор Орбан пристига днес на официално посещение в Босна и Херцеговина, съобщава босненският портал "Кликс".

Орбан първо ще посети Сараево, а след това  Баня Лука, главния град на Република Сръбска.

Дейтънското мирно споразумение, което сложи край на войната в Босна през 1995 година, раздели страната на две полуавтономни части – Република Сръбска, където живеят предимно босненски сърби, и Мюсюлманско-хърватската федерация, населена предимно с босненски мюсюлмани и хървати. Всяка част има собствено правителство, парламент и полиция, но двете части са свързани чрез общи институции на държавно ниво, включително съдебна система, армия, служби за сигурност и данъчна администрация.

Унгарският премиер първо ще се срещне с членовете на мултиетническото председателство на Босна и Херцеговина, а след това и с председателя на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Боряна Крищо.

След срещите в Сараево унгарският премиер ще замине вечерта за Баня Лука, където ще бъде посрещнат от президента на Република Сръбска Милорад Додик. В Баня Лука се очаква и пристигането на делегация на правителството на Унгария и на унгарски бизнесмени. 

Милорад Додик награди Орбан с Ордена на Република Сръбска, най-високото отличие на тази съставна част на Босна и Херцеговина. Утре е планирано тържествено връчване на наградата на Орбан в Двореца на републиката в Баня Лука.

#унгарският #премиер #виктор #орбан #пристига #днес #официално #посещение #босна #херцеговина

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете