Унгария няма да въведе отново забраната за внос на украински мед въпреки протестите на производителите

Унгария няма да въведе отново забраната за внос на украински мед въпреки протестите на производителите

26 март 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Унгария няма да въведе отново забраната за внос на украински мед въпреки протестите на производителите

Унгария няма да въведе отново забрана за внос на мед от Украйна, въпреки протестите на производителите, които заявиха, че евтиният украински мед е натиснал цените и заплашва да ги изхвърли от бизнеса, съобщи Ройтерс.

Правителството на премиера Виктор Орбан наложи забрана върху вноса на 24 селскостопански продукта от Украйна миналата година, включително зърнени храни, свинско месо, а също и мед. На 19 февруари то премахна забраната за внос на мед, което предизвика протести на около 22 000 пчелари в страната.

Министърът на земеделието Ищван Наги каза пред Ройтерс, че едностранната забрана за внос не е имала положително въздействие върху местния пазар, тъй като изкупните цени на едро не са се повишили до степента, на която са се надявали местните фермери. Забраната същевременно е навредила на компаниите, които пакетират и изнасят мед за ЕС.

Според Наги, износителите на мед се нуждаят от украинския мед, защото иначе не биха могли да изпълнят договорените доставки.

На въпрос дали правителството ще обмисли повторно въвеждане на забраната за внос, той заяви: "не, тъй като няма въздействие".

По-голямата част от вноса на мед в ЕС идва от Китай и Украйна. Украинският внос представлява 25 на сто от вноса на мед в ЕС през януари-август 2023 г., според данни на Европейската комисия.

По думите на пчеларя Кристиан Кисюхас, който има 110 кошера, текущите изкупни цени на едро дори не покриват разходите му. "За съжаление, бъдещето ще бъде такова, че пчеларите, които са изкарвали прехраната си от това, ще бъдат принудени да поемат друга работа и да продължат да отглеждат пчели като хоби, тъй като няма да можем да продаваме нашия мед в големи количества", посочи той.

Кисюхас каза, че най-големият проблем освен украинския внос е евтиният китайски мед, който наводнява пазарите на ЕС.

#унгария #въведе #отново #забрана #внос #мед #украйна #протестите #производителите #заявиха

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете