Украйна търси купувачи за захарта си, тъй като квотата на ЕС е почти изчерпана

Украйна търси купувачи за захарта си, тъй като квотата на ЕС е почти изчерпана

3 май 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Украйна търси купувачи за захарта си, тъй като квотата на ЕС е почти изчерпана

Украйна вероятно ще е изразходвала предложената й квота за износ на захар на пазара на Европейския съюз за 2024 г. до следващия месец и може да се наложи да намали площите, засети със захарно цвекло, с до 20 процента, освен ако не намери други пазари. Това съобщава Ройтерс, позовавайки се на първия заместник-министър на земеделието на страната Тарас Висоцки.  

Европейската комисия (ЕК) по-рано тази година предложи мерки за ограничаване на доставките на селскостопански стоки от Украйна в опит да потуши протестите на фермерите срещу скока на евтиния внос след инвазията на Русия в страната през февруари 2022 година.

Предложението на Комисията, което ще изисква одобрение от правителствата на ЕС и Европейския парламент, въвежда така наречената аварийна спирачка за най-чувствителните продукти - птиче месо, яйца и захар, позволявайки налагане на мита, ако вносът надвишава средните нива от последните години.

Висоцки каза пред Ройтерс, че страната му, която планира да рафинира 1,8 милиона метрични тона захар през 2024 г., ще може да изнесе само 262 000 тона захар за ЕС за цялата година.

"Най-вероятно изглежда, че до 5 юни, преди влизането в сила на потенциалното решение за тази квота, тя вероятно ще бъде вече изчерпана и няма да има износ (за ЕС) до 1 януари 2025 г.", посочи Висоцки.

Той добави, че Украйна вече е изнесла 220 000 тона захар за ЕС тази година.

Заместник-министърът обясни, че големите украински производители на захар се опитват да намерят нови пазари за своята продукция, като потенциално привлекателни дестинации са Близкият изток и Западна Африка.

По думите на Висоцки 30 процента от износа на захар през април са били за страни извън ЕС като Камерун, Турция, Израел и Гвинея.

"Обмислят се и азиатски страни. Но важен фактор тук е Суецкият канал", подчерта Висоцки.

Атаките на подкрепящите Иран йеменски бунтовници хути срещу кораби в Червено море от ноември насам забавиха търговията между Азия и Европа през Суецкия канал.

Висоцки каза, че украинските фермери са запазили площта за засяване на захар през 2024 г. на високото ниво от миналата година от около 240 000 хектара, но площите могат да намалеят с 20 процента през 2025 г., ако производителите не намерят достатъчно търсене за продукцията си.

#украйна #вероятно #изразходвала #предложената #квота #износ #захар #пазара #европейския #съюз

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете