Учителите в Турция провеждат еднодневна стачка в знак на протест срещу насилието в училищата

Учителите в Турция провеждат еднодневна стачка в знак на протест срещу насилието в училищата

11 май 2024 г. · 3 мин. четене · Споделяне във Facebook


Учителите в Турция провеждат еднодневна стачка в знак на протест срещу насилието в училищата

Множество учители в Турция се включиха днес в еднодневна стачка срещу насилието срещу преподаватели, което доведе до празни класни стаи из цялата страна и най-вече в Истанбул, съобщава електронното издание на в. "Хюриет дейли нюз".

Протестът на учителите идва след значителния обществен отзвук в образователната общност след убийството на училищен директор от изключен ученик в истанбулския квартал Еюпсултан по-рано тази седмица.

Според местните медии участието в стачката е било съществено и училищата са останали необичайно празни в сравнение с останалите дни.

В Истанбул се проведе и демонстрация на група учители пред сградата на министерството на образованието в града. 

Хиляди учители се събраха и в Анкара пред сградата на министерството и проведоха шествие до парламента, скандирайки лозунги, призоваващи за слагане на край на насилието в училищата.

Демонстрацията, в която се включиха учители от седем профсъюза, хвърли светлина върху уязвимите места по отношение на сигурността и призова за предприемане на мерки, посочва изданието. 

"Работещите в сферата на образованието спешно изискват и очакват прилагането на законови разпоредби, които предвиждат изключително възпиращи наказателни мерки срещу случаите на насилие, насочени към тях, както и правна защита на жертвите на насилие", заяви синдикалният ръководител Али Ялчън.

След новината за протестите министърът на образованието Юсуф Текин заяви вчера, че неговото министерство скоро ще предложи на парламента изменение, предвиждащо увеличаване на наказанията за насилие срещу учители в училищата.

 

#множество #учители #турция #включиха #днес #еднодневна #стачка #срещу #насилието #преподаватели

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете