Училищата в Северно Косово няма да могат да се ползват като избирателни секции на референдума в Северно Косово на 21 април

Училищата в Северно Косово няма да могат да се ползват като избирателни секции на референдума в Северно Косово на 21 април

12 април 2024 г. · 7 мин. четене · Споделяне във Facebook


Училищата в Северно Косово няма да могат да се ползват като избирателни секции на референдума в Северно Косово на 21 април

Централната избирателна комисия (ЦИК) на Косово е получила съобщения, че училищата в Северно Косово няма да могат да се ползват като избирателни секции при провеждането на референдума за отстраняване от длъжност на албанските кметове в Северно Косово на 21 април, съобщи вестник „Коха диторе“. Не се посочва кой е подател на съобщенията.

Училищата на север в Косово се контролират от структури, действащи по системата на Сърбия (т. нар. паралелни структури), които Косово смята за незаконни. Използването на училищата като места за гласуване не беше позволено за първи път на частичните предсрочни избори в Звечан, Зубин поток, Лепосавич и Северна Митровица на 23 април миналата година. За гласуването тогава бяха използвани специални контейнери.

На 21 април жителите на тези четири общини, населени предимно със сърби, ще гласуват „за“ или „против“ отстраняването от длъжност на кметовете етническите албанци и - ако бъде гласувано тяхното освобождаване - ще бъдат организирани нови местни избори.

До тази ситуация се стигна, след като на местните избори в Косово на 23 април миналата година косовските сърби в четирите общини, в които са мнозинство, бойкотираха вота и избирателната активност беше 3,5 на сто. В резултат на това за кметове на тези общини бяха избрани косовски албанци, което предизвика напрежение както на местно ниво, така и между Белград и Прищина.

Сърбия и косовските сърби не признават обявената през 2008 г. независимост на някогашната си област. Двете страни водят диалог за нормализиране на отношенията си под егидата на ЕС.

Според източници от ЦИК, цитирани от „Коха диторе“, върху тях се упражнява натиск, за да променят решението за използването на училищните сгради като избирателни секции.

Две партии на косовските сърби – "Сръбска листа" и "Партия на косовските сърби", обявиха, че няма да участват в гласуването за отстраняване на кметовете на четири общини в Северно Косово, твърдейки, че тяхната позиция се споделя от сърбите в района. 

След позицията на „Сръбска листа“ косовското правителство призова партията да не разпространява дезинформация и да не подлага на натиск гражданите от сръбската общност в Косово, които искат да участват в демократичния процес на 21 април.

По-рано тази седмица служители на ЦИК съобщиха, че четирима представители на „Сръбска листа“ в четирите северни общини и един на гражданската инициатива „Свобода, справедливост и оцеляване“ (GI SPO) в община Северна Митровица са подали оставките си от общинските избирателни комисии за референдума.

Съгласно закона за общите избори в Косово общинските избирателни комисии се занимават с уреждането на изборите на територията на дадена община под изключителното ръководство и указания на ЦИК.

„Коха диторе“ научи, че двете политически партии не са представили свои нови представители за общинските избирателни комисии, което трябваше да стане най-късно до следобеда на 11 април.

Представителите на т. нар. Петорка (САЩ, Великобритания, Франция, Италия и Германия) и ЕС в Косово призоваха сръбските партии да участват в референдума на 21 април.

#централната #избирателна #комисия #цик #косово #получила #съобщения #училищата #северно #ползват

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете