Турция заяви, че търговията с Израел е спряна до окончателното прекратяване на огъня в Газа

Турция заяви, че търговията с Израел е спряна до окончателното прекратяване на огъня в Газа

4 май 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Турция заяви, че търговията с Израел е спряна до окончателното прекратяване на огъня в Газа

Турция няма да възобнови търговията с Израел, възлизаща на около 7 милиарда долара годишно, докато не бъде осигурено окончателно прекратяване на огъня в Газа с безпрепятствено предоставяне на хуманитарна помощ на палестинците там, заяви днес турският министър на търговията, цитиран от Ройтерс. 

Безкомпромисното отношение на Израел и влошаващата се ситуация в Газа накараха Турция да спре търговията, заяви министър Йомер Болат в реч в Истанбул, докато обявяваше търговските данни за април.

Решението на Турция, обявено снощи, превърна страната в първият ключов търговски партньор на Израел, който спира износа и вноса заради военната кампания в Газа, отбелязва агенцията. 

Израелските външен министър Израел Кац критикува хода на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, като заяви, че той нарушава международните търговски споразумения и добави, че "така действа един диктатор".

Въоръжената групировка "Хамас", която контролира Газа, оцени решението като смело и подкрепящо правата на палестинците. 

Миналия месец Турция спря износа на стомана, тор и реактивно гориво в рамките на мярка, включваща 54 категории продукти, заради отказа на Израел да позволи на Анкара да участва в операции по спускане от въздуха на хуманитарна помощ за Газа. 

Цялата останала търговия, възлизаща на 5,4 милиарда долара турски износ и 1,6 милиарда долара израелски внос миналата година, ще бъде спряна.

Основният турски експорт за Израел включва стомана, превозни средства, пластмаса, електрически устройства и машини, а вносът е доминиран от горивата, възлизащи на 634 милиона долара миналата година, сочат турските търговски данни. 

#турция #възобнови #търговията #израел #възлизаща #милиарда #долара #годишно #осигурено #окончателно

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете