Турция спира търговията с Израел, възлизаща на 9,58 милиарда долара, каза турският президент

Турция спира търговията с Израел, възлизаща на 9,58 милиарда долара, каза турският президент

4 май 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Турция спира търговията с Израел, възлизаща на 9,58 милиарда долара, каза турският президент

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи днес, че правителството е спряло търговията с Израел, която възлиза на 9,58 милиарда долара, предаде Анадолската агенция.

Ердоган посочи пред журналисти след петъчната молитва в Истанбул, че Турция е „затворила вратата“ за търговията с Израел на фона на продължаващото настъпление в ивицата Газа.

Турското Министерство на търговията обяви, че Анкара прекратява всички доставки внос и износ с Израел заради „агресията му срещу Палестина в нарушение на международното право и правата на човека“.

Ердоган, който разкритикува продължаващата агресия на Израел в Газа, заяви също, че действията на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху правят невъзможно сближаването на Турция и Израел.

„Тази среща имаше цел“, каза Ердоган, визирайки срещата си с Нетаняху в Ню Йорк в рамките на Общото събрание на ООН преди разпалването на конфликта между Израел и Газа на 7 октомври. „Но Нетаняху е неумолим. Той отговори, като нападна жени и деца“.

Ердоган също така разкритикува Запада за продължаващата подкрепа към Израел.

„Всички западни страни начело със САЩ подкрепят Израел и не пестят усилия, за да обрекат на смърт изстрадалите от бедност палестинци“, каза той.

Израел продължава нападението си над ивицата Газа, където от 7 октомври насам са загинали най-малко 34 622 палестинци , предимно жени и деца, и са ранени 77 867 души, според данни на палестинските здравни власти.

Израел обстрелва ивицата Газа след трансграничната атака на Хамас, при която според Тел Авив са загинали близо 1200 души.

Израелската война срещу Газа е принудила 86 процента от населението на територията да се изсели навътре в страната на фона на остър недостиг на храна, чиста вода и лекарства. 60 процента от инфраструктурата на анклава е повредена или унищожена според ООН.

Република Южна Африка заведе дело за геноцид срещу Израел в Международния съд в Хага. С временно решение от януари на Тел Авив е наредено да прекрати военните действия и да предприеме мерки, за да гарантира предоставянето на хуманитарна помощ на цивилните в Газа.

Враждебните действия обаче продължават с пълна сила, а доставките на помощи остават крайно недостатъчни за справяне с хуманитарната катастрофа, отбелязва Анадолската агенция.

#турският #президент #реджеп #тайип #ердоган #съобщи #днес #правителството #спряло #търговията

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете