Турция обяви, че ще се включи в делото за геноцид на Израел в Газа пред Международния съд

Турция обяви, че ще се включи в делото за геноцид на Израел в Газа пред Международния съд

2 май 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Турция обяви, че ще се включи в делото за геноцид на Израел в Газа пред Международния съд

Турският външен министър Хакан Фидан заяви, че Турция ще се включи в делото за геноцид, заведено срещу Израел пред Международния съд, предаде турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

"Ние, Турция, решихме да се включим в делото, заведено от Южна Африка срещу Израел в Международния съд. С тази стъпка се надяваме, че процесът пред Международния съд ще се развие в правилната посока", заяви Фидан. 

По думите му след политическото решение за това, взето от президента Реджеп Тайип Ердоган, и оповестяването му пред света, турската страна ще трябва да завърши и юридическата си работа. 

Министърът заяви, че Турция "ще продължи да работи с всички приятелски и съюзнически държави за това какво още може да се направи по този въпрос". 

"Когато юридическият текст на нашата работа бъде завършен, ние ще подадем официалната си молба до Международния съд, за да приложим това политическо решение на практика. Като Турция ние ще продължим да подкрепяме палестинския народ във всяка ситуация", подчерта още Фидан на съвместна пресконференция с индонезийската външна министърка Ретно Марсуди в Анкара.

През януари Международният съд нареди на Израел да се въздържа от всякакви действия, които биха могли да попаднат в обхвата на Конвенцията за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид, и да гарантира, че неговите войски не извършват геноцидни действия срещу палестинците, след като Южна Африка обвини Израел във воден от държавата геноцид по време на офанзивата в Газа.

Президентът Тайип Ердоган заяви през януари, че Турция ще предостави документи за делото в Международния съд.

Израел и западните му съюзници определиха твърдението като неоснователно. Окончателно решение по делото на Южна Африка пред Международния съд в Хага може да отнеме години, отбелязва Ройтерс.

#турският #външен #министър #хакан #фидан #заяви #турция #включи #делото #геноцид

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете