Турция не одобрява тристранната среща между Армения, САЩ и ЕС в Брюксел заради отсъствието на Азербайджан

Турция не одобрява тристранната среща между Армения, САЩ и ЕС в Брюксел заради отсъствието на Азербайджан

5 април 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Турция не одобрява тристранната среща между Армения, САЩ и ЕС в Брюксел заради отсъствието на Азербайджан

Турция не одобрява тристранната среща между Армения, САЩ и ЕС, насрочена за днес в Брюксел, тъй като отсъствието на Азербайджан подкопава неутралния подход на региона към сложни проблеми, потенциално подхранвайки геополитическа конфронтация, предаде Анадолската агенция.

В тристранната среща в Брюксел днес ще участват председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън и арменския премиер Никол Пашинян.

„Наша отговорност е да подчертаем ясно, че тристранната среща между Армения, ЕС и САЩ на 5 април ще подкопае неутралния подход, който трябва да бъде в основата на решението на сложните проблеми на региона“, се казва в изявление на турското външно министерство.

„Тази инициатива, която изключва Азербайджан, ще проправи пътя Южен Кавказ да се превърне в зона на геополитическа конфронтация, вместо да служи на мира“, се казва още в изявлението.

Министерството повтори призива си трети страни да вземат предвид регионалните фактори и безпристрастно да ангажират страните в конфликта.

Според турското външно министерство освобождаването от страна на Азербайджан на окупираните му територии след втората Карабахска война през 2020 г. и последвалото възстановяване на суверенитета над всички негови земи чрез операцията на 19 – 20 септември 2023 г. представлява „историческа възможност“ за дългосрочен мир и стабилността в региона.

„В момент, когато успехът на тази историческа възможност е толкова близо, още по-важно е трети страни, особено действащи лица извън региона, да възприемат справедлив и безпристрастен подход към процеса и внимателно да избягват каквато и да е вреда за него“, се казва в изявлението на турското МВнР.

Изявлението подчертава ангажимента на Турция да изпълни своите отговорности в това отношение и да насърчи използването на този „исторически прозорец на възможност“ за траен мир между Азербайджан и Армения.

#турция #одобрява #тристранната #среща #армения #сащ #насрочена #днес #брюксел #тъй

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете