Турция изпрати още един кoраб с хуманитарна помощ за Газа

Турция изпрати още един кoраб с хуманитарна помощ за Газа

28 март 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Турция изпрати още един кoраб с хуманитарна помощ за Газа

Осми кораб с хуманитарна помощ за ивицата Газа отплава днес от южните брегове на Турция към ивицата Газа, където палестинците са изправени пред глад близо шест месеца след началото на опустошителната военна кампания на Израел, съобщава в. "Дейли Сабах".

Според данни на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (AFAD) корабът е натоварен с близо 3 тона хуманитарна помощ и е отплавал от пристанище Мерсин в южната част на страната. 

"Продължаваме да протягаме ръка с помощ и състрадание към всички региони на света и оставаме на страната на жертвите и потиснатите. Отплава нашият осми кораб с хуманитарна помощ за палестинския народ, който е жестоко потискан пред очите на света от 7 октомври 2023 г. насам", заявиха от агенцията.

Корабът е натоварен с провизии с общо тегло 2960 тона, включително 125 000 пакета с храна и други материали.

Под координацията на AFAD и с подкрепата на организациите на гражданското общество досега Турция е изпратила 13 самолета и седем кораба с хуманитарна помощ за палестинския народ.

Турската хуманитарна помощ за обсадената ивица Газа достигна 39 000 тона, като държавната агенция се готви да изпрати още доставки и пакети с храни, а независима хуманитарна организация планира да достави помощ директно до анклава с два нови кораба, отбелязва изданието.

Турската фондация за хуманитарна помощ (IHH) представи в Истанбул вчера два нови плавателни съда, предназначени да транспортират помощи директно до Газа. Планира се единият кораб, който има капацитет от 5500 тона, да бъде натоварен с провизии, а другият да превозва персонал. 

Все още не е известно кога корабите ще тръгнат към Газа и как ще доставят помощта, след като пристигнат там. Турция досега е изпращала помощи за Газа през съседен Египет, отбелязва Ройтерс.

#осми #кораб #хуманитарна #помощ #ивицата #газа #отплава #днес #южните #брегове

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете