Турция арестува още двама заподозрени в шпионаж в полза на Израел

Турция арестува още двама заподозрени в шпионаж в полза на Израел

5 април 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Турция арестува още двама заподозрени в шпионаж в полза на Израел

Турските власти, които критикуват Израел за войната срещу бойците от Хамас в ивицата Газа, арестуваха двама души, заподозрени в шпионаж за израелското разузнаване, съобщи  днес вътрешният министър Али Йерликая, цитиран от Ройтерс.

От януари турските власти са задържали или арестували и повдигнали обвинения на десетки хора, заподозрени във връзки с израелската разузнавателна служба Мосад. Срещу шестима души бяха повдигнати обвинения миналия месец.

Турски и израелски лидери си разменят публично обвинения, откакто започна войната на Израел с палестинската въоръжена група Хамас през октомври. Турция предупреди Израел за "сериозни последици", ако се опита да преследва членове на Хамас, живеещи извън палестинските територии, включително в Турция.

В публикация в социалната мрежа Екс Йерликая заяви, че полицията е задържала осем души, за които се смята, че са събирали и продавали информация на Мосад за набелязани лица и компании в Турция. От тях двама бяха арестувани, а шестима - освободени под гаранция, посочи той. 

"Никога няма да позволим шпионски дейности, които се извършват в границите на нашата страна срещу националното единство и солидарност на нашия народ. Ще ги преследваме", заяви той.

Турски официален представител от силите за сигурност заяви, че акциите, проведени в Истанбул, са били насочени срещу турски частен детектив и неговата съпруга, за които се смята, че са били свързани с Мосад в периода 2011-2020 г. Официалният представител заяви, че детективът се е срещал преди с членове на Мосад в Австрия, Швейцария и Германия и е използвал частни комуникационни канали, за да държи връзка с тях.

Детективът "е получил значителен доход" от това и е съставил мрежа от девет души, посочи официалният представител. Членове на мрежата са направили самопризнания и детективът и съпругата му са били арестувани, добави той.

До момента няма коментар от Израел по темата.

Турски съд през януари нареди арестуването на 15 души и депортацията на осем по подозрения във връзки с Мосад и действия, насочени срещу палестинци, живеещи в Турция. 

#турските #власти #критикуват #израел #войната #срещу #бойците #хамас #ивицата #газа

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете