Турският президент се срещна с лидера на основната опозиционна партия за първи път от осем години

Турският президент се срещна с лидера на основната опозиционна партия за първи път от осем години

3 май 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Турският президент се срещна с лидера на основната опозиционна партия за първи път от осем години

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разговаря днес с лидера на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) за първи път от почти осем години, само месец след като НРП победи партията на Ердоган на местните избори, предаде Ройтерс.

Гласуването на 31 март бе белязано от най-голямата загуба на Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) за повече от 20 години на власт. Вотът вдъхна нов живот на опозиционната НРП с новия ѝ председател Йозгюр Йозел и засили позицията на кмета на Истанбул Екрем Имамоглу като силен претендент за президент.

Впоследствие Ердоган обеща да коригира всички грешки, довели до загубата на партията му. Анализатори приписват загубата на партията на Ердоган основно на разочарованието на избирателите от икономическите проблеми, особено нарастващата инфлация.

Йозел пристигна в сградата на ПСР малко след 16:00 ч. Очакваше се разговорът да се съсредоточи върху усилията за постигане на съгласие за новата конституция, икономическото развитие и ситуацията в Газа, според турската телевизия ТРТ Хабер, цитирана от Ройтерс.

Анализаторите смятат, че местните избори са провалили надеждите на Ердоган да прокара нова конституция, която потенциално може да удължи управлението му след 2028 г., когато мандатът му изтича.

Председателят на парламента Нуман Куртулмуш от ПСР води разговори по въпрос, който изглежда вероятно ще доминира във вътрешната политика тази година. Въпреки че ПСР и съюзниците ѝ имат парламентарно мнозинство, Ердоган ще има нужда от по-широка подкрепа  за успешен референдум за нова конституция.

Днешната среща е първата между Ердоган и лидер на НРП от 2016 г., когато той покани тогавашния председател Кемал Кълъчдароглу в президентския дворец след опит за военен преврат на 15 юли същата година. През следващия месец Кълъчдароглу се включи в голямо шествие, организирано от Ердоган като още една проява на политическо единство, въпреки че отношенията им останаха студени до неуспешната кандидатура на Кълъчдароглу за президент миналата година.

След 13 години с Кълъчдароглу начело на НРП, Йозел стана партиен лидер миналия ноември на фона на натиск за промяна в светската партия, която беше разкъсвана от вътрешни борби.

Дневният ред на Йозел за разговора се състои от въпроси като икономическите проблеми, най-вече държавните пенсии и средната заплата, външната политика и съгласуването между централното правителство и общините, според източници.

#турският #президент #реджеп #тайип #ердоган #разговаря #днес #лидера #основната #опозиционна

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете