Турският президент Реджеп Тайип Ердоган гласува в Истанбул заедно със съпругата си Емине Ердоган

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган гласува в Истанбул заедно със съпругата си Емине Ердоган

31 март 2024 г. · 6 мин. четене · Споделяне във Facebook


Турският президент Реджеп Тайип Ердоган гласува в Истанбул заедно със съпругата си Емине Ердоган

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган гласува днес около 13:30 часа в Истанбул в средно училище “Саффет Чеби”, което се намира в района Юскюдар на азиатския бряг на града на Босфора. Стотици хора часове преди това очакваха с нетърпение Ердоган пред училището.

Президентът пристигна в бронирана лимузина заедно със съпругата си Емине Ердоган. Президентското семейство бе ескортирано от голям брой служители по сигурността.

Стотици хора очакваха президентската двойка пред входа на училището. Ердоган се ръкува с мнозина, разменяйки по някоя дума с тях. Снима се с много хора.

Президентът даде път първо на съпругата си Емине Ердоган към тъмната стаичка. След нея гласува и той. Двамата заедно пуснаха бюлетините в изборната урна, а след това се разписаха в протоколния лист.

Нека изборите да бъдат благодатни за всички, за турската демокрация, каза Ердоган, след като гласува.

В кратко изявление, което направи пред турските медии, Ердоган каза, че днешните избори са много важни за турската демокрация.

“След парламентарните и президентските избори през миналата година, днес нашите граждани гласуват за местни органи на властта. Два изборни периода един след друг са изморителни за гласоподавателите, но вярвам, че днешните резултати от вота ще бъдат стъпка към ново начало, нов период за развитието на нашата страна. Благодаря на всички за участието в предизборната агитация, на всички служители, които днес са на пост за демократично протичане на изборите”, каза държавният глава, цитиран от ТРТ Хабер.

След гласуването, в двора на училището Ердоган побеседва с насъбралите се хора, които се надпреварваха да се ръкуват и да се снимат с него.

Голям брой турски и чуждестранни журналисти следят изборите главно в Истанбул.

Един от основните кандидати за кмет на Истанбул - Мурат Курум от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), гласува в квартал Кяътхане заедно със съпругата си и сина си, който гласува за първи път.

След като упражни правото си на глас, Курум благодари на избирателите.

„Вярвам, че днешният ден ще бъде празник и че ще осъществим мечтата си да направим мегаполиса най-добрият град за живеене”, каза той.

Курум прикани хората да отидат вечерта в джамията за намаз и да се поздравят с изборна победа. 

Кандидатът за втори кметски мандат в Истанбул Екрем Имамоглу гласува в квартал Бейликдюзю заедно със семейството си.

Пред избирателните секции в мегаполиса Истанбул от сутринта се извиха опашки от гласоподаватели.

Над 11 милиона души имат право да гласуват в общо 33 000 секции в мегаполиса.

Кандидатите за кмет на Истанбул са общо 49.

 

 

    

 

 

 

 

 

#турският #президент #реджеп #тайип #ердоган #гласува #днес #1330 #часа #истанбул

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете