Централната банка на Канада запази водещата си лихва

Централната банка на Канада запази водещата си лихва

11 април 2024 г. · 3 мин. четене · Споделяне във Facebook


Централната банка на Канада запази водещата си лихва

Централната банка на Канада днес остави без промяна основния си лихвен процент, на ниво от 5 на сто. Това решение беше "широко очаквано" от инвеститорите и анализаторите, предаде ДПА. 

"Банк ъв Канада" (Bank of Canada) посочва, че инфлацията в страната все още е "твърде висока". Тя обаче допълва, че повишаването на потребителските цени и основната инфлация са продължили да се забавят през последните месеци.

"Управителният съвет следи най-вече развитието на основната инфлация и продължава да се фокусира върху баланса между търсенето и предлагането в икономиката, върху инфлационните очаквания, растежа на заплатите и динамиката на корпоративните цени", се казва в съобщение на финансовата институция.

"Банк ъв Канада" очаква инфлацията на потребителските цени да е на ниво от близо 3 на сто през първата половина на тази година, да се понижи до под 2,5 на сто през второто шестмесечие и да достигне до нейната цел от 2 на сто през 2025 г.

Канадската централна банка ревизира нагоре прогнозата си за ръста на световния брутен вътрешен продукт (БВП) до 2,75 на сто през 2024 г. и до около 3 на сто през 2025 и 2026 година.

Предвижда се канадският БВП да нарасне с 1,5 на сто през 2024 г., с 2,2 на сто през 2025 г. и с 1,9 на сто през 2026 г., съобщи още "Банк ъв Канада".

#централната #банка #канада #днес #остави #промяна #основния #лихвен #процент #ниво

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете