Ценовото заявление на "Топлофикация София" не нарушава разпоредбите на Закона за енергетиката, посочиха от дружеството

Ценовото заявление на "Топлофикация София" не нарушава разпоредбите на Закона за енергетиката, посочиха от дружеството

16 май 2024 г. · 6 мин. четене · Споделяне във Facebook


Ценовото заявление на "Топлофикация София" не нарушава разпоредбите на Закона за енергетиката, посочиха от дружеството

С направеното ценово заявление "Топлофикация София" по никакъв начин не нарушава разпоредбите на Закона за енергетиката и то е изготвено при спазване на всички нормативни документи, както и всички наши предходни ценови предложения. Това се посочва в позиция на столичното топлофикационно дружество в отговор на разпространеното по-рано днес прессъобщение от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). 

БТА припомня, че от КЕВР обясняват, че публикуваната в някои медии еднокомпонентна цена на топлинната енергия от 97,78 лева за мегаватчас, без ДДС, отразява надвзетия приход на дружеството в размер на 195,932 млн. лв., поради по-ниските цени на природния газ и на квотите въглеродни емисии за предшестващия регулаторен период. Според регулатора това означава продължаване на кръстосаното субсидиране между произвежданите топлинна и електрическа енергия, т.е. намаляване на цената на топлинната енергия за сметка на много висока цена на електрическата енергия. "Подобен подход осигурява по-ниска цена на топлинната енергия за потребителите на "Топлофикация София" ЕАД, за сметка на по-висока цена на електрическата енергия, заплащана от всички потребители в страната и е в нарушение на чл. 31, т.6 от Закона за енергетиката", посочват от регулатора.

От "Топлофикация София" обаче изтъкват, че в ценото предложение ясно е посочено, че предложената цена от 97,78 лева за мегаватчас включва в себе си корекция от надвзет приход по чл. 8, ал. 10 от Наредбата за регулиране цените на топлинната енергия, вследствие на по-ниските цени на природния газ и на квотите за въглеродни емисии през изтичащия регулаторен период. "Считаме този подход за коректен и открит спрямо потребителите на топлинна енергия с оглед на това, че отразява очакванията за ценовите равнища през следващия регулаторен период, предвид динамиката на пазарите", пишат от топлофикационното дружество.

От "Топлофикация София" изразяват несъгласие с позицията на КЕВР, че този подход води до продължаване на кръстосаното субсидиране между произвежданите топлинна и електрическа енергия, тъй като в ценовото заявление, дружеството е заложило корекция от надвзет приход равнопоставено и при цената на електрическата енергия.

"Топлофикация София" никога и по никакъв начин не е инициирала прилагане на кръстосано субсидиране, а само следва наложения от регулатора модел през последните години", изтъкват от дружеството. Оттам подчертават, че в правомощията на КЕВР като регулатор е да утвърди или промени направеното ценово предложение, както и разпределението на надвзетия приход с оглед спазването на баланс между интересите на всички страни в енергийната ни система, включително и тези на потребителите.

#направеното #ценово #заявление #топлофикация #софия #никакъв #нарушава #разпоредбите #закона #енергетиката

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете