Трябва да поставяме разнообразни пиеси, които да се харесат на широк кръг публика, каза новият директор на видинския Драматичен театър Кирил Кирилов

Трябва да поставяме разнообразни пиеси, които да се харесат на широк кръг публика, каза новият директор на видинския Драматичен театър Кирил Кирилов

27 март 2024 г. · 10 мин. четене · Споделяне във Facebook


Трябва да поставяме разнообразни пиеси, които да се харесат на широк кръг публика, каза новият директор на видинския Драматичен театър Кирил Кирилов

Първите задачи, които си поставям и смятам, че са изпълними, са да направим разнообразни пиеси, които да се харесат на широк кръг публика, да излезем от пределите на община Видин и на областта. Това каза в интервю за БТА новоназначеният директор на Общински драматичен театър „Владимир Трандафилов“ Кирил Кирилов.

В неговата концепция са набелязани три основни типа представления, които трябва да има в репертоара на театъра през първата календарна година. Първият вид е за деца и ученици. Втория тип е т. нар. рейтингов спектакъл, а третият - класическо представление, предназначено за истинските познавачи на театъра. То включва в себе си истинските норми на стария театър, а не новите разчупени елементи, които се вкарват, за да се хареса спектакълът и на по-младите и на по-възрастните, обясни Кирил Кирилов.

Той е завършил актьорско майсторство за драматичен театър през 2011 година в Югозападния университет „Неофит Рилски“. През 2012 година защитава магистърска степен по театрална режисура в същия университет, а през следващата година завършва журналистика в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Магистърската му теза „Актьорът - медийно лице, лайфстайл икона и театрален посланик“ е свързана отново с театъра.

През 2014 година по чиста случайност попаднах във Видинския театър, разказа Кирилов. Директорът по това време Ирина Флорова-Капелова търсеше млад човек за една от постановките. Харесва ми колективът и колегите ме харесаха, а очевидно и директорът ме хареса, защото направи всичко възможно да ме назначи на щат. И така до 2018 г., когато реших да търся други творчески хоризонти, уточни той. Отидох в София, занимавах се известно време с реклама и организиране на събития, но пандемията ме върна обратно във Видин. Работих две години в регионалната радиостанция на Българското национално радио, но все ме влечеше към театъра, сподели Кирилов. След разговор с изпълняващия длъжността директор Николай Янев да направим пиеса, насочена към ученическата аудитория, стана моето завръщане. Направихме пиесата „Торба с хитрости“ по приказки за Хитър Петър от Панчо Панчев. Решихме да поставим още един спектакъл за деца и ученици, чиято премиера беше съвсем скоро - „Дороти и вълшебният свят на Оз“ по мотиви от романа „Магьосникът от Оз“. Междувременно се наложи да вляза в ролята на Езоп в едноименния спектакъл от Гилерме Фигейреду, уточни Кирилов.

По думите му в началото на месец февруари т.г. община Видин обявява конкурс за длъжността директор. Имах визия как трябва да се управлява, в каква посока да се води театъра, предвид на това, че съм работил тук и никога не съм прекъсвал контакта с колегите. Написах една реална и изпълнима концепция. Тя не съдържа някакви фантастични имена и визии, които е ясно, че с малкия бюджет на театъра не могат да бъдат изпълнени. Подадох документите, след което бях поканен на събеседване с комисията. И така от 11 март оглавявам драматичния театър, разказа Кирил Кирилов.

Една от основните идеи е да правим гастроли в други населени места със спектаклите, които ще реализираме. Трябва да търсим други хоризонти и аудитории, добави директорът. И уточни, че това е полезно за трупането на опит и за тренинг на актьорите, защото различната публика реагира по различен начин. 

Няма да променям плановете, които Николай Янев е заложил до края на сезона и в началото на следващия. През април започваме репетиции на много интересна комедия с Евгени Будинов като гостуващ режисьор. Ще се постараем с този спектакъл да направим гастроли във Враца и Монтана. Планирам да гостуваме и в София, каза Кирилов. Водил съм разговори с един много обичан видински актьор, който ще се присъедини към нас. Той дълги години отсъстваше от нашата сцена. Няма да му издам името, нека да бъде изненада, допълни той.

По думите му от септември започват репетиции на още едно заглавие за възрастни. Вече е уговорен режисьорът, който ще работи. Уточнява се заглавието, така че да е подходящо за актьорския състав. 

Художественото осветление е част от магията на театъра. За съжаление, работим с прожектори от осемдесетте години. Такава е материалната база, коментира новият директор. Необходимо е ново оборудване, но бюджетът е силно ограничен. Не може със собствени средства да се закупят прожектори, както и ново озвучаване. Ето защо ще търсим финансиране чрез разработването на проекти. Постановката „Езоп” беше реализирана по проект, финансиран от Национален фонд „Култура”, като по този начин бяха закупени пътнически микробус и декоровоз, информира Кирилов. Но първостепенна грижа е стоплянето на театралния салон през есенно-зимния период. Преди няколко години при реновирането на сградата, която е най-старата в България, построена специално за театрални нужди, е монтирана нова отоплителна система. Разходът на гориво е прекалено голям, въпреки това не успяваме да стоплим залата, затова ще се търсят други рентабилни варианти, обясни Кирил Кирилов.

#първите #задачи #поставям #смятам #изпълними #направим #разнообразни #пиеси #харесат #широк

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете