Трябва да "покажем зъби", за да защитим икономиката на ЕС, заяви френският финансов министър

Трябва да "покажем зъби", за да защитим икономиката на ЕС, заяви френският финансов министър

5 април 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Трябва да "покажем зъби", за да защитим икономиката на ЕС, заяви френският финансов министър

Вече е време да "покажем зъби", за да защитим икономическите интереси на Европа, тъй като "времето на щастливата глобализация приключи". Това заяви днес френският министър на икономиката Брюно льо Мер, цитиран от Франс прес.

Министърът говори пред медиите преди предстоящата в понеделник (8 април) среща в Париж за европейската промишлена политика с колегите му от Германия и Италия - Роберт Хабек и Адолфо Урсо.

Предишните две тристранни срещи през юни и октомври в Берлин и в Рим бяха посветени на снабдяването на ЕС с критични суровини и изкуствения интелект.

Според Брюно льо Мер предстоящата в понеделник среща ще е "най-важната", тъй като е точно преди европейските избори и е дошъл "моментът да бъдат потвърдени определен брой амбиции на трите водещи европейски икономики пред новата Европейска комисия и новия Европейски парламент".

Общият брутен вътрешен продукт (БВП) на трите страни е над 50 на сто от общия БВП на ЕС.

"Трябва да можем да сме иновативни, да инвестираме, да управляваме нови технологии, но и да "покажем зъби" пред икономически противници (най-вече Китай и САЩ), които няма да ни направят абсолютно никакъв подарък през XXI век", заяви министърът.

За него "времето на щастливата глобализация е към края си", за сметка на "конкурентната глобализация".

Сред темите, които ще се обсъждат в понеделник, са укрепването на енергийната ефективност на Европа и опростяването на административните правила.

Льо Мер възнамерява да предложи на новата комисия директива за опростяване на европейските норми.

С оглед на това, че ЕС има търговски дефицит от 200 милиарда евро с Китай, то Льо Мер иска да обсъди "въпреки германската съпротива по тази тема", е "ребалансирането на екологичните правила" за производството, които са доста по-стриктни в ЕС, отколкото в Китай. 

Това обаче не пречи на Франция да иска "Китай да остане основен търговски партньор", според Берси.

Министерството подчерта, че Хабек и Урсо "споделят напълно" общото заключение на френския си колега и необходимостта от спешни мерки.

#вече #време #покажем #зъби #защитим #икономическите #интереси #европа #тъй #времето

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете