Трима души са задържани при руска "контратерористична операция" в Южен Дагестан

Трима души са задържани при руска "контратерористична операция" в Южен Дагестан

31 март 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Трима души са задържани при руска "контратерористична операция" в Южен Дагестан

Русия въведе режим на "антитерористична операция" в южната република Дагестан, като до тази сутрин задържа трима души, предадоха руските информационни агенции, като се позоваха на Националния комитет за борба с тероризма.

Русия е в повишена готовност след масовата стрелба в концертна зала край Москва на 22 март – най-смъртоносната атака в страната за последните 20 години с най-малко 144 убити.

„Служителите по сигурността задържаха трима бандити, които планираха редица терористични престъпления. При проверката на места, където са били задържани престъпниците, са намерени автоматични оръжия, боеприпаси и самоделно взривно устройство, готово за употреба", съобщи днес комитетът, цитиран от Ройтерс.

По-рано оттам казаха, че има заподозрени престъпници блокирани от службите за сигурност в няколко апартамента в жилищни райони на регионалната столица Махачкала и един от най-големите градове в републиката – Каспийск, разположен на около десет километра от Махачкала.

Няма цивилни жертви и загуби сред служителите на правоприлагащите органи.

Операцията продължава.

Съобщение за антитерористичната операция идва повече от седмица след нападението срещу концертната зала „Крокус сити хол“ в предградие на руската столица, в което загинаха най-малко 144 души, а 551 бяха ранени. Отговорност за атаката пое джихадистката организация „Ислямска държава“, но руските власти твърдят, че виждат украинска връзка, отбелязва Франс прес.

Дванадесет души бяха арестувани след това престъпление, включително четиримата предполагаеми нападатели, които са от Таджикистан – бивша съветска република в Централна Азия, където ИД е активна.

В петък вечерта руската Федерална служба за сигурност обяви, че са арестувани трима „граждани на централноазиатска страна“, които планирали бомбен атентат в югозападна Русия.

#русия #въведе #режим #антитерористична #операция #южната #република #дагестан #тази #сутрин

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете