Tри лекоатлетически организации във Великобритания създадоха общо предприятие, за да ускорят развитието на този спорт в страната

Tри лекоатлетически организации във Великобритания създадоха общо предприятие, за да ускорят развитието на този спорт в страната

15 април 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Tри лекоатлетически организации във Великобритания създадоха общо предприятие, за да ускорят развитието на този спорт в страната

Британската асоциация по лека атлетика (UK Athletics ) създаде съвместно предприятие с организаторите на Лондонския маратон, както и с тези на традиционното бягане Great North Run, като целта е да трансформира и ускори развитието на леката атлетика в страната, съобщи управителното тяло на федерацията днес.

Компанията, чието име ще бъде "Aтлетик Венчърс", ще организира Европейското първенство по лека атлетика през 2026-а година в Бирмингам и ще участва в кандидатурата за домакинство на Световното първенство по лека атлетика във през 2029-а.

Федерацията на Великобритания от години изпитва финансови проблеми и нейният главен изпълнителен директор Джак Бъкнър обясни днес, партньорската организация може и да влага директно средства при тях, но новото сътрудничество ще позволи да се използва финансовата експертиза и опита на организациите зад някои от най-успешните събития за масов спорт в атлетиката.

"Това е новаторски модел за развитието на леката атлетика и за създаване на големи, устойчиви спортни събития в Обединеното кралство. Вярваме, че партньорството ни ще промени бъдещето на нашия спорт в страната. Това не е краткосрочно решение, защото някой има проблеми, а е стратегически ход", обясни Бъкнър.

Новата организация ще бъде натоварена с намирането на търговски партньори, предлагайки възможности за реклама от масови дейности до национални събития, както и самите отбори на Обединеното кралство по лека атлетика на големи първенства.

"Партньорството ни се ръководи не само от вярата и любовта в спорта лека атлетика, а и от увереността ни, че всичко това може да създаде реална търговска възможност. Не забравяйте, спортът е бизнес, но не определяме правилата. Просто трябва да играем по вече определените. Събираме най-добрите организатори на събития в нашия спорт, за да създадем нов модел за международни събития", заяви Пол Фостър, изпълнитeлен директор на Great Run Company, която организира Голямото северно бягане – най-престижният полумаратон в света.

Президентът на Световната атлетика Себастиан Коу приветства хода и каза, че идва в "много вълнуващ момент" за спорта.

"Иновациите и креативните партньорства като това ще продължат да тласкат нашия спорт напред и ще го направят привлекателен както за феновете, така и за търговските партньори", каза Коу.

#британската #асоциация #лека #атлетика #athletics #създаде #съвместно #предприятие #организаторите #лондонския

Още новини

Още новини от Спорт, които може да четете