Трансджендър активистите в Хонконг са разочаровани от новите правила за промяна на пола в личните документи

Трансджендър активистите в Хонконг са разочаровани от новите правила за промяна на пола в личните документи

3 април 2024 г. · 6 мин. четене · Споделяне във Facebook


Трансджендър активистите в Хонконг са разочаровани от новите правила за промяна на пола в личните документи

Хонконг ще позволи на транссексуалните хора да впишат промяна на пола си в личните си карти, дори и ако не са завършили хирургическите си операции за трансформация, съобщи правителството, цитирано от Ройтерс.  Но активистите за ЛГБТК правата са разочаровани от въведените нови строги хирургически и хормонални изисквания за издаване на документи.

През февруари апелативен съд единодушно подкрепи жалбата на трансджендър активистите, че забраната да променят пола си в своите лични документи, ако не са преминали през пълна операция за смяна на пола, е нарушение на техните права.

Решението на съда в полза на активиста Хенри Цъ и друг жалбоподател, идентифициран като Ку (Q), беше приветствано като победа за правата на транссексуалните в града, управляван от Китай. Днешното съобщение беше направено две седмици след като Цъ оспори пред съда забавянето на разрешението да промени пола си в личната си карта.

Позовавайки се на съдебното решение от февруари 2023 г., правителството посочи в изявление, че ако хората не са завършили операцията за пълна смяна на пола, но "отговарят на преразгледаните критерии и изисквания, могат да подадат заявление за промяна на вписването на пола в личните им карти в Хонконг".

Преразгледаните изисквания включват премахване на гърдите при транссексуалните мъже и премахване на пениса и тестисите при транссексуалните жени, което според някои активисти е твърде крайно. Освен това те трябва да са се подложили на непрекъснато хормонално лечение в продължение на поне две години преди подаването на заявлението за издаване на документ за самоличност за промяна на пола.

Адвокатът на Цъ, Уон Хиу Чун, направи изявление, че приветстват преразгледаната политика, но са "обезпокоени от силния акцент върху изискването за кръвни изследвания и представянето на резултати за нивата на хормоните".

„Ние не виждаме равенство, а нарушаване на правата на хората, които са принуждавани да правят ненужни медицински тестове и (нарушаване на) правото им на личен живот“, каза Уон.

Зефирус Цзан, директор на „Каркс“ (Quarks), организация за транссексуални младежи, каза, че хирургическите изисквания са "нарушение на правата за физическа неприкосновеност" на транссексуалните лица.

Кристин Чу, юридически и оперативен мениджър в „Каркс“ и транссексуална жена, каза, че новите изисквания са особено несправедливи за транссексуалните жени, тъй като искането да премахнат гениталиите си е "принудителна стерилизация".

Хонконг, бивша британска колония, се върна под китайско управление през 1997 г. Транссексуалните лица в китайското общество все още са широко заклеймявани и репресирани през последните години на ЛГБТК активизъм.

#хонконг #позволи #транссексуалните #хора #впишат #промяна #пола #личните #карти #ако

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете