Тракия икономическа зона започва паневропейски интермодален проект с италианско дружество

Тракия икономическа зона започва паневропейски интермодален проект с италианско дружество

28 март 2024 г. · 7 мин. четене · Споделяне във Facebook


Тракия икономическа зона започва паневропейски интермодален проект с италианско дружество

Тракия икономическа зона започва паневропейски интермодален проект с публично-частното италианско дружество "Gruppo UniRetiCon" (Групо УниРетиКон). Това съобщиха от зоната. Близо 5000 или 80 на сто от всички италиански фирми, присъстващи в България, са с централа, производствени и търговски офиси в италианските региони Пиемонт, Ломбардия и Емилия-Романя. Целият район на запад от Мантуа (провинция в Ломбардия) изпраща и посреща редовно над 100 камиона със стоки всяка седмица до и от България. 

През ноември миналата година двете организации подписаха Меморандум в Пловдив. В средата на март тази година инж. Пламен Панчев, създател и директор на ТИЗ, и неговите колеги д-р Светозар Василев и Мартин Панчев посетиха италианските си партньори в Мантуа. Те разгледаха речното пристанище Мантуа-Валдаро и разговаряха с директора Габриеле Негрини за развитието на структурата. Пристанището се разширява с 240 000 кв. м и е част от публично-частното партньорство, управлявано от "UniRetiCon". Съоръжението е стратегически интермодален център за цяла Северна Италия и извън нея.

Заедно с екипа на "Групо УниРетиКон" инж. Едит Петрова, Давид Беруфи, Лука Фавалеси, Марко Фавалеси, Роберто Марчиоро и Пламен Иванов българските представители обсъдиха следващите стъпки за осъществяването на транснационален интермодален проект Италия - България и Балканската дунавска зона. Идеята е изграждане на интермодална мрежа с център Мантуа в Италия (с нейното пристанище Мантуа-Валдаро) и ТИЗ в България. Тази мрежа ще свърже Западна Европа с Балканската Дунавска Европа, като в нашата страна ще бъдат създадени различни интермодални платформи, българска мулти хъб - в Пловдив, Бургас, София, Видин, Русе. Така превозването на стоки ще става чрез комбиниран транспорт - шосеен, железопътен, воден и въздушен. Италианците споделиха своя успешен опит в публично-частното партньорство – как бизнес инициативата работи заедно с провинцията. 

Инж. Панчев и неговият екип бяха приети от президента на провинция Мантуа Карло Ботани и началника на неговия кабинет Фабио Вентури. В срещата участва онлайн и председателят на Съвета на директорите на Национална компания "Железопътна инфраструктура" Камен Диков, който изрази подкрепа за проекта. Президентът на провинция Мантуа избира и решава с кого да се формират партньорства, относно пристанището на Мантуа-Валдаро. 

Регион Ломбардия е с 10 милиона жители, участва с 442 милиарда евро, равняващи се на 24,7 на сто от общия италиански брутен вътрешен продукт, произвежда 25 процента от общия италиански товарен трафик, 20 на сто от целия товарен трафик на Италия минава през Ломбардия (италиански и външен трафик). Ломбардия е най-големият и важен италиански регион. От друга страна България се намира на стратегическа логистична позиция в Балканския Дунавски регион. 75 на сто от автомобилния и железопътния товарен трафик от Турция преминава през България към Северна Италия и Западна Европа (и извън нея).

"От България чрез бъдещия паневропейски интермодален проект изграждаме транспортен коридор номер 8: Варна – Бари, Италия, през Северна Македония и Албания", посочва инж. Пламен Панчев. Коридорът ще се свърже и с Дунавския коридор номер 7 и така България става важен хъб за връзка между различните региони на континента и за тяхната естествена проекция към Азия и Близкия изток. Предстои посещение на италианските партньори в България. 

#тракия #икономическа #зона #започва #паневропейски #интермодален #проект #публичночастното #италианско #дружество

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете