Температурата в Пакистан надхвърли 52 градуса в продължаваща гореща вълна

Температурата в Пакистан надхвърли 52 градуса в продължаваща гореща вълна

28 май 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Температурата в Пакистан надхвърли 52 градуса в продължаваща гореща вълна

Температурите в южната пакистанска провинция Синдх днес надхвърлиха 52 градуса, съобщи метеорологичната служба, цитирана от Ройтерс. Това е най-високата температура, регистрирана тази година в страната и се доближава до националния рекорд от 53,3 градуса на фона на продължаваща гореща вълна.

В Мохенджо Даро, град в провинция Синдх, известен с археологическите си разкопки, датиращи от 2500 г. пр. Хр., температурите се покачиха до 52,2 градуса през последните 24 часа, каза Шахид Абас, високопоставен служител в Пакистанския метеорологичен департамент.

Рекордно горещо време във Финландия

Финландия също регистрира един необичайно топъл месец май, с температури, надхвърлящи 25 градуса. Това е рекорд за страната, съобщи днес Метеорологичния институт пред Франс прес.

Издадено е предупреждение за горещини от утре до петък за голяма част от Финландия, като се очаква температурите да надхвърлят 27 градуса по Целзий.

„За първи път издаваме предупреждение за гореща вълна през май“, подчерта Айрис Вилаяма от Метеорологичния институт на Финландия, като уточни, че такъв тип предупреждения досега не са издавани по-рано от юни.

Бури в САЩ убиха най-малко 21 души в четири щата

Бури с торнадо, които преминаха през южната част на американските равнини и планината Озаркс, убиха най-малки 21 души в четири щата и разрушиха стотици сгради. Метеоролозите предвиждат още по-лошо време.

Осем души са загинали в Арканзас, седем в Тексас, 4 в Кентъки и двама в Оклахома, съобщиха щатските служби за извънредни ситуации, цитирани от Ройтерс.

Губернаторът на Кентъки Анди Бишиър обяви бедствено положение рано тази сутрин, а Националната метеорологична служба съобщи, че силни гръмотевични бури се очакват в части от Джорджия и Южна Каролина в следобедните часове на деня.

Тропическа буря наводни села и остави милиони без ток в Бангладеш и Индия

Отслабващата тропическа буря „Ремал“ наводни десетки крайбрежни села и остави близо 30 милиона души без ток днес в Южен Бангладеш и Източна Индия. Най-малко 10 души са загинали в Бангладеш.

Засегнати са около 3,7 милиона души по крайбрежието, съобщиха властите в Бангладеш. Над 35 000 жилищни сгради са разрушени, а близо 115 хиляди са увредени. Вчера почти 800 000 души са евакуирани от засегнатите райони.

 

#температурите #южната #пакистанска #провинция #синдх #днес #надхвърлиха #градуса #съобщи #метеорологичната

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете