Техеран обвини Израел за смъртта на ирански генерал от Революционната гвардия в Сирия

Техеран обвини Израел за смъртта на ирански генерал от Революционната гвардия в Сирия

2 април 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Техеран обвини Израел за смъртта на ирански генерал от Революционната гвардия в Сирия

Генералът от Корпуса на гвардейците на ислямската революция (КГИР) на Иран Мохамед Реза Сахеди е бил убит днес при израелски удар по сградата на консулството му в Дамаск, съобщи иранското държавно радио, цитирано от ДПА.

Според иранската информационна агенция Тасним генералът е отговарял за операциите в Сирия и Ливан. 

Сирийският център за наблюдение на правата на човека (SOHR) потвърди убийството на командващия Силите Кудс, едно от петте разклонения на КГИР. 

Според предварителната информация при нападението са били убити също двама ирански съветници и петима членове на КГИР. Това е вторият пореден ден, в който Израел нанася удари по сирийска територия. 

Според иранската държавна телевизия резиденцията на посланик Хюсеин Акбари се е намирала на първия етаж на засегнатата част от сградата. Дипломатът и семейството му обаче са останали невредими, се казва в съобщението. Предполага се, че поради религиозния празник там не е имало служители.

При днешното нападение в квартал в западната част на Дамаск, е разрушена пристройка до иранското посолство, където се е помещавало консулство, съобщи сирийската агенция САНА. Снимки в социалните мрежи показват гъст дим и отломки до основната сграда на иранското посолство.

"Приблизително в 17:00 ч. тази вечер израелският враг предприе въздушна агресия откъм окупираните сирийски Голански възвишения, насочена към сградата на иранското консулство в Дамаск", съобщи САНА, цитирайки сирийски военен.

Той съобщил на агенцията, че сирийската ПВО успяла да прехване няколко от израелските ракети. Но все пак атаката довела до разрушаването на цялата сграда, а всички, които са били вътре, са загинали или ранени.

Израелските военновъздушни сили многократно са бомбардирали цели в съседна Сирия в опит да попречат на Иран и съюзническите му милиции като ливанската "Хизбула" да разширят военното си влияние в страната, припомня ДПА.

#генералът #корпуса #гвардейците #ислямската #революция #кгир #иран #мохамед #реза #сахеди

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете