"Тази ужасна война трябва да приключи", заяви Риши Сунак относно войната в Газа

"Тази ужасна война трябва да приключи", заяви Риши Сунак относно войната в Газа

7 април 2024 г. · 6 мин. четене · Споделяне във Facebook


"Тази ужасна война трябва да приключи", заяви Риши Сунак относно войната в Газа

Обединеното кралство е "шокирано от кръвопролитията" в Газа и "тази ужасна война трябва да приключи", заяви британският министър-председател Риши Сунак днес, когато се падат шест месеца от началото на конфликта между Израел и "Хамас", предаде Франс прес.

"Изминаха шест месеца от терористичното нападение на 7 октомври - най-ужасяващата атака в историята на Израел", заяви министър-председателят.

На 7 октомври бойци на "Хамас" извършиха нападение в южната част на Израел, в резултат на което в Израел загинаха 1170 души, повечето от които цивилни граждани, убити същия ден, според преброяване на АФП, основано на официални израелски данни.

Повече от 250 души бяха отвлечени и отведени в Газа, където 129 души са все още в ръцете на похитителите. За над 30 от тях се предполага, че са мъртви.

След нападението Израел започна офанзива срещу ивицата Газа, в която загинаха над 33 000 души, според данни на местното министерство на здравеопазването.

"Продължаваме да защитаваме правото на Израел да победи заплахата от терористите на "Хамас" и да брани своята сигурност", заяви Риши Сунак. 

"Но цялото Обединено кралство е шокирано от кръвопролитията и ужасено от убийството на смели британски хуманитарни работници, които са доставяли храна на нуждаещите се", добавя Сунак.

Седем хуманитарни работници, сред които трима британци, бяха убити в понеделник в палестинската територия при удар на израелски безпилотен самолет. Убитите са наблюдавали разтоварването на хранителни помощи.

"Тази ужасна война трябва да приключи. Заложниците трябва да бъдат освободени. Помощта трябва да потече", продължава Риши Сунак. 

"Децата на Газа се нуждаят от незабавна хуманитарна пауза, която да доведе до дългосрочно устойчиво прекратяване на огъня", допълни министър-председателят. Това е "най-бързият начин за освобождаване на заложниците и доставяне на помощ" в Газа, добави той.

Подкрепата на Обединеното кралство за Израел не е безусловна, заяви същевременно министърът на външните работи на Обединеното кралство Дейвид Камерън, предаде ДПА.

Шест месеца след нападението на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври, което предизвика конфликта в ивицата Газа, Камерън отправи предупреждение за спазването на международното право от страна на Израел.

Джон Чапман, на 57 г., Джеймс "Джим" Хендерсън, на 33 г., и Джеймс Кърби, на 47 г., бяха тримата британски хуманитарни работници, които загинаха при въздушните удари, нанесени с дрон от израелските сили.

Израелските сили определиха инцидента като "сериозна грешка, произтичаща от сериозен провал", и в резултат на това уволниха двама офицери.

Но Камерън заяви, че "няма съмнение къде е вината", като добави: "Това никога повече не трябва да се повтаря".

#обединеното #кралство #шокирано #кръвопролитията #газа #тази #ужасна #война #трябва #приключи

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете