Тайландски съд прие петиция с искане за разпускане на партията "Продължаваме напред"

Тайландски съд прие петиция с искане за разпускане на партията "Продължаваме напред"

3 април 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Тайландски съд прие петиция с искане за разпускане на партията "Продължаваме напред"

Конституционният съд на Тайланд днес прие за разглеждане жалба на избирателната комисия на страната с искане за разпускане на основната опозиционна партия "Продължаваме напред" и отстраняване на нейното ръководство от политическа дейност, предаде Ройтерс. Това представлява пореден удар за популярното движение против статуквото в страната, което настоява да бъдат извършени значими институционални реформи, отбелязва агенцията.

Съдът прие да разгледа внесената от избирателната комисия жалба за разпускане на "Продължаваме напред" заради нейната предизвикала противоречия кампания за реформиране на закон, който защитава от критики влиятелната монархия на страната. През последните няколко години най-малко 260 души са попаднали под ударите на този закон.

През януари същият съд постанови, че планът на "Продължаваме напред" за внасяне на поправки в закона е противоконституционен и е равносилен на опит за отмяна на системата на управление на страната, съгласно която кралят е държавен глава.

Партията твърди, че това не е нейното намерение и неин говорител днес заяви, че тя ще подготви защитата си и е готова за всякакви сценарии.

"Продължаваме напред" постигна впечатляваща победа на миналогодишните избори в Тайланд, но депутатите, свързани с подкрепящите кралската власт въоръжени сили, ѝ попречиха да сформира правителство, посочва Ройтерс. Прогресивната платформа на партията намери отклик сред младите и градските гласоподаватели и тя спечели подкрепата им с предложението си да бъде променен закона за защита на монархията, който предвижда наказания до 15 затвор за всяка обида за кралското семейство.

В конституцията на Тайланд е записано, че поданиците трябва да почитат и да се прекланят пред монархията и роялистите в страната смятат закона за свещен. Кралският двор обикновено не коментира закона, който е сред най-стриктните подобни в целия свят.

#конституционният #съд #тайланд #днес #прие #разглеждане #жалба #избирателната #комисия #страната

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете