"Търкиш еърлайнс" преговаря с "Еърбъс" и "Боинг" за покупката на 235 самолета

"Търкиш еърлайнс" преговаря с "Еърбъс" и "Боинг" за покупката на 235 самолета

29 април 2024 г. · 3 мин. четене · Споделяне във Facebook


"Търкиш еърлайнс" преговаря с "Еърбъс" и "Боинг" за покупката на 235 самолета

Турският авиопревозвач "Търкиш еърлайнс" преговаря с "Еърбъс" и "Боинг" за купуването на 235 самолета като част от плановете си за разширяване, съобщи днес Ахмет Болат, председател на управителния съвет на турската авиокомпания, цитиран от Ройтерс.

Десетгодишният план на авиокомпанията, представен миналата година, предвижда тя да разшири флота си с почти 600 самолета. През декември тя обяви сделка с "Еърбъс" за 355 твърди и допълнителни поръчки за самолети A321 с тесен корпус и A350 с широк корпус.

"Преговаряме както с "Еърбъс", така и с "Боинг" за останалите 235 самолета", заяви Болат на събитие, организирано с "Еърбъс" и "Ролс-Ройс" в Истанбул.

"Търкиш еърлайнс" "винаги е следвала балансирана политика между "Еърбъс" и "Боинг", каза още той и добави, че турската компания очаква проблемите, с които се сблъсква "Боинг", да приключат и не бърза да вземе решение.

Откъсването във въздуха на голям панел от фюзелажа на самолет през януари накара "Боинг" да забави производството на най-продавания си модел летателен апарат, напомня агенцията.

Болат също така заяви, че "Ролс-Ройс" проучва евентуално установяване на капацитети за поддръжка, поправка и цялостен ремонт в Турция, както и по-нататъшно снабдяване по веригата за доставки.

Проявата имаше за цел да представи стратегическа програма, която "Търкиш еърлайнс" са изготвили съвместно с "Еърбъс"  и аерокосмически компании в Турция с цел развитие на турската аерокосмическа индустрия.

#турският #авиопревозвач #търкиш #еърлайнс #преговаря #еърбъс #боинг #купуването #235 #самолета

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете