Световнопризнатият архитект Шигеру Бан създава домове и болница в Украйна

Световнопризнатият архитект Шигеру Бан създава домове и болница в Украйна

12 април 2024 г. · 16 мин. четене · Споделяне във Facebook


Световнопризнатият архитект Шигеру Бан създава домове и болница в Украйна

Малкото е повече. С тези думи световнопризнатият японски архитект Шигеру Бан синтезира усилията на екипа си, който участва във възстановяването на разрушените от войната сгради и инфраструктура в Украйна. Бан е сред членовете на експертната група на Новия европейски Баухаус и заедно с полски архитекти и студенти от Полша и Литва вече работи за създаването на жилища за останалите без подслон заради войната украинци и за изграждане на болница в Лвов. Японският архитект, който през 2014 г. бе отличен с най-престижната архитектурна награда „Прицкер“, се включи в дискусия за възстановяването на Украйна в рамките на втория Фестивал на Новия европейски Баухаус.

Ние, архитектите, обикновено работим за много богати хора и това ме накара преди време да се почувствам разочарован от професията си, каза Бан в реч преди дискусията. Той добави, че след земетресението в Кобе, Япония, през 1995 г. осъзнал, че ролята му като архитект е да направи удобни домове за хората, които след подобни бедствия страдат в лоши условия във временни жилища. Той предложил на властите в Кобе да създаде удобни и красиви временни жилища от хартия за останалите без покрив и станал обект на подигравки, защото огромна част от жертвите на труса загинаха при пожари вследствие на бедствието. Упорито пътувал всяка седмица от Токио до Кобе, за да убеждава властите и местните хора. Накрая получил разрешение да създаде временни жилища от рециклирана хартия. Работата с рециклирани и естествени материали е запазената му марка. Вдъхновяват го архитектурните търсения и творения на Алвар Аалто във Финландия, опиращ се на регионалната специфика и на естествените материали.

През годините на Бан постоянно се налага да убеждава и местни, и национални власти, и международни организации като ООН в предимствата на конструкциите, които предлага от хартия, дървесина, рециклирани материали. Архитектът спазва всички регулации за строителството в съответните региони и места, където предлага намесата си, и бързо съобразява и промяна проектите си, за да удовлетвори нормите, но в същото време не отстъпва от намерението си да осигури комфорт и естетическа среда на хората, които ще обитават или използват за кратко проектираните от него сгради. От бежанците от конфликта в Руанда в края на миналия век до останалите без покрив жертви на земетресенията в Япония, Турция, Италия и другаде по света през последните години – десетки хиляди хора се възползват от творенията на Бан и екипа му. В Акуила, Италия, той строи концертна зала от лека конструкция от рециклирани материали; в Крайстчърч, Нова Зеландия, гради християнски храм след опустошителното земетресение през 2011 г. от метални контейнери и хартиени плоскости. За настанените в спортни зали и училища след природни бедствия хора с цел осигуряване на уединение Бан разработва проект за разделение на пространството. В повечето случаи сградите, създадени като временни постройки, се използват години наред, въпреки изискванията за жилищата за бежанци - да имат категорично временен характер. В зависимост от особеностите на региона Бан проявява творчество в подбора на материалите. Той даде пример как е използвал тухли от разрушени от трус здания в Непал. С тях градял жилища, като ги поставял в дървени рамки.

Студенти от Полша и Литва строят по проект на Шигуро Бан и полски архитекти сгради от стиропор с фибростъкло за останалите без дом украинци. Властите в украинския град Лвов са поръчали на Бан да построи болница в града, а конструкцията й ще е изцяло от дървесина. Украйна е сред водещите износители на дървесина в света. Заради войната износът е спрял и суровината остава в страната, каза Бан. Екипът му заедно с местни изпълнители ще строи в Украйна според изискванията на ЕС. С екипа ми и НЕБ искаме да продължим да подкрепяме Украйна, каза Шигуро Бан. Негови съмишленици и сътрудници вече прилагат системата за разпределение на пространството с рециклирана хартия в Украйна.

Полският архитект Хюберт Трамер, член на кръглата маса на високо равнище на Новия европейски Баухаус, се включи в дискусията с мнението, че възстановяването на Украйна е лаборатория на Новия европейски Баухаус. Реконструкцията не може да чака края на войната, не знаем кога ще настъпи този момент, а животът дотогава няма да спре, каза той. Трамер даде примери на действащи вече украински и международни проекти. „Ливий Берех“ е проект за възстановяване на нарушените покриви при войната. GURTUM възстановяват малки учебни сгради и създават укрития за деца, които изглеждат като приказни къщички, за да не се травмират децата. В Украйна от 2020 г. досега над 200 000 души са загубили крайник във войната и компанията Unbroken прави протези за тях. Компанията възстановява и болници, а фабриката й за протези е в демонстрационна сграда от дървесина. Cohaty адаптира неизползваеми сгради за социални домове и помещения за бездомни хора. BRDA заедно с полска компания използва сменени дограми от Полша при строителството, каза Трамер.

Войната на Русия в Украйна е зло и последиците от нея са извън представите ни, каза еврокомисарят по околната среда, океаните и риболова Виргиниус Синкевичус, който също се включи в дискусията. Той припомни как Европа се е възстановила след Втората световна война от руините и добави, че „ние, европейците, можем да превръщаме предизвикателствата във възможности“. Той подчерта нуждата от възстановяване и укрепване на инфраструктурата, на безопасността на водата и почвите. НЕБ академията ще организира обучение на украински специалисти, професионалисти и изследователи за енергийна ефективност и климатична неутралност, каза той.

В дискусията чрез видеовръзка се включи украинската зам.-министърка на общините, териториите и развитието на инфраструктурата Олександра Азаркина. Тя говори конкретно за възстановяването на Украйна с помощта на НЕБ. В Украйна вече действа дигитална система с над 3000 проекта, заявени за развитие от украински общини с изричната възможност да посочат участие по инициативата. Искаме повече възможности за украинските компании и бизнеси, които се грижат за околната среда.

Вярвам, че в тези мрачни времена ще видим светлина, каза Азаркина.

Марина Бакаенко, финалистка за наградите на НЕБ тази година, представи проекта за общински центрове в Украйна Community reBuilding. Възстановяваме стари сгради, но не като музеи, а като центрове за занимания, дискусии, изложби, така почитаме наследството си и го опазваме, каза тя.

Специалният пратеник на френския президент за Украйна Пиер Елброн подчерта, че макар работата по възстановяването на Украйна вече да е в ход, това ще е дългосрочен процес. Важно е да започнем да правим още от днес нужното за енергийния сектор, за жилищния сектор. Нужни са средства и координация между донорите, мобилизиране на частни компании и активност на общински власти, каза той.

***

Новият европейски Баухаус е инициатива на Европейската комисия, обявена в рамките на Европейската зелена сделка от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен в речта й за Състоянието на съюза през 2020 година. Инициативата има за цел обвързване на творчество и технологии за създаване на среда за живот на хората по нов начин, който да отговаря на принципите на зеления преход, като се следват три основни принципа: устойчивост - търсене на хармония с околната среда, нулево замърсяване на природата и кръгова икономика; приобщаване - осигуряване на достъп и включване на всички членове на обществото; естетика - търсене не само на функционалност, но и на стил, като се почерпи вдъхновение от изкуството и културата.  Фестивалът на Новия европейски Баухаус тази година се провежда от 9 до 13 април в Юбелпарк и в залите на Музея за изкуства и история в Брюксел. Програмата предвижда десетки интерактивни сесии, демонстрации и дискусии с дизайнери и архитекти, концерти. БТА е медиен партньор на събитието.

#малкото #думи #световнопризнатият #японски #архитект #шигеру #бан #синтезира #усилията #екипа

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете