Световноизвестният цигулар Роман Ким гостува за втори път в Сливен

Световноизвестният цигулар Роман Ким гостува за втори път в Сливен

4 април 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Световноизвестният цигулар Роман Ким гостува за втори път в Сливен

Световноизвестният цигулар Роман Ким гостува за втори път в Сливен, съобщиха от Симфоничния оркестър в града.

На 11 април в зала "Сливен" той ще представи Концерт за цигулка и оркестър в ре мажор оп. 61 от Лудвиг ван Бетовен, считан за връх в цигулковия репертоар. Второто произведение в програмата е Симфония No. 6 оп. 68, известна още като “Пасторална”. Събитието ще премине под ръководството на диригента Константин Добройков. 

През май 2022 г. Роман Ким бе солист в концерта на Симфоничния оркестър под надслов "Мистерията Паганини". Самият той е наричан “Паганини на нашето време” заради страстта си към експериментирането. Виртуозът, който гостува в Пресклуба на БТА в Сливен, сподели, че личността на прочутия цигулар винаги е имала специално въздействие върху него, особено Концертът за цигулка и оркестър № 1, който бе представен пред сливенска публика на 19 май 2022 г.

Той разкри част от мистерията, свързана с инструментите, на които свири, както и за необичайните си призматични очила. Разказа, че прави или „преде“ сам своите струни, както и грифа на цигулката. На въпрос какво представляват прочутите му очила, за които се предполага, че провокират специфично състояние на мозъчната дейност, изостряйки сетивата, той отговори, че те са за техническа помощ. Те били свързани с лъка му, който също е специален и по-дълъг от обикновените. Става въпрос за специална концентрация, каза Роман Ким.

Първите си впечатления от България и Сливен определи като чувство за топлина, не само като време, но и като цялостна атмосфера.

Константин Добройков е главен диригент и художествен ръководител на камерния ансамбъл „Софийски солисти“ от 2022 г. Той е и диригент на Sofia Record Factory от 2016 г., a през 2021 получава номинация за наградата „Грами“ като диригент на един от издадените албуми на компанията.

#световноизвестният #цигулар #роман #ким #гостува #втори #път #сливен #съобщиха #симфоничния

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете