Султанът на Малайзия ще посети Китай, за да търси подкрепа за инфраструктурни проекти

Султанът на Малайзия ще посети Китай, за да търси подкрепа за инфраструктурни проекти

вчера · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Султанът на Малайзия ще посети Китай, за да търси подкрепа за инфраструктурни проекти

Малайзийският султан Ибрахим утре заминава на четиридневно посещение в Китай, съобщи днес китайското външно министерство, цитирано от Ройтерс. Церемониалният владетел на южния щат Джохор вероятно ще потърси в Пекин подкрепа за съживяване на проектите за подобряване на транспортните връзки със съседен Сингапур, уточнява агенцията.

Султан Ибрахим беше коронясан като 17-тия монарх на страната през януари в рамките на уникална система, в която султани от деветте кралски семейства на Малайзия се редуват на ротационен принцип да оглавяват страната за срок от  пет години. Очаква се монархът да остава извън политиката.

Но 65-годишният Ибрахим даде да се разбере, че възнамерява да оказва влияние по политически въпроси в страната си и в интервю за сингапурския вестник „Стрейт Таймс“ преди коронясването си предложи държавната нефтена компания „Петролиам Насионал“ и държавната антикорупционна агенция да се отчитат директно на султана.

Малайзийският монарх беше поканен от китайския президент Си Цзинпин да посети страната от 19 до 22 септември, съобщи външното министерство в Пекин, без да даде повече подробности.

Вторият по ранг китайски държавник – премиерът Ли Цян, посети Куала Лумпур през юни и подкрепи малайзийските планове за развитие на транспортните връзки чрез железопътна линия на Източното крайбрежие на стойност десет милиарда долара с други подкрепяни от Китай железопътни проекти в Лаос и Тайланд.

Ли каза, че съгласно предложението ще бъдат реализирани плановете за предложената Паназиатска железница, с трасе от Кунмин в Китай до Сингапур, вероятно през Джохор, където султан Ибрахим също иска да построи железопътна линия.

Монархът говори и за плановете си да съживи спрян проект за високоскоростна железопътна линия между Малайзия и Сингапур с граничен пункт във Форест Сити – подкрепян от Китай проект за възстановяване и развитие на територии край Джохор на стойност 100 милиарда долара, в който Пекин има дял.

#малайзийският #султан #ибрахим #утре #заминава #четиридневно #посещение #китай #съобщи #днес

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете