Сухопътните сили на Великобритания разрешиха на военнослужещите да си пускат брада

Сухопътните сили на Великобритания разрешиха на военнослужещите да си пускат брада

30 март 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Сухопътните сили на Великобритания разрешиха на военнослужещите да си пускат брада

Войниците и офицерите от британските Сухопътни сили вече ще могат да си пускат брада, след като бе отменено правило на повече от столетие, предаде ДПА.

Сухопътните сили потвърдиха, че промените влизат в сила незабавно след преглед на политиката им за външния вид на военнослужещите.

Брадите и мустаците трябва да са спретнати, добре подрязани и да се оформят често.

Вестник „Таймс“ съобщава, че правилата, одобрени от краля, предвиждат, че единствено ще бъде разрешен „цяла брада“ (брада, мустаци и бакенбарди – бел. ред) с допустима дължина между 2,5 и 2,55 мм без „голи петна и неравенства“ или „екстравагантни“ цветове.

Сухопътните сили бяха последното разклонение на въоръжените сили на Великобритания, което позволи на състава си да пуска брада след години спорове по въпроса.

„През последните няколко месеца ние проведохме преразглеждане на политиката си за външния вид. Широк набор от редовни офицери и войници, резервисти и ветерани имаха възможността да дадат мнение“, заяви говорител на Сухопътните сили.

„Командването на Сухопътните сили прегледа мненията и началник-щабът нареди политиката за външния вид да се промени и на войниците и офицерите да бъде позволено да си пускат бради. Ние се вслушахме и действаме“, допълни той.

„Приемът в Сухопътните сили е важен приоритет и последните проучвания на „Югав“ показаха, че повечето мъже (54%) днес казват, че в момента са с брада или мустаци. Помолих Сухопътните сили официално да преразгледат остарялата забрана за брадите. Днес тази разумна промяна на правилата беше направена“, заяви министърът на отбраната на Великобритания Грант Шапс.

Сухопътните сили потвърдиха, че офицерите и войниците все пак ще бъдат молени да се бръснат при определени ситуации, когато трябва да се вземат предвид определени обстоятелства.

#войниците #офицерите #британските #сухопътни #сили #вече #пускат #брада #отменено #правило

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете